2016. már 08.

gomba, tészta, bazsalikom

írta: (R)ichie
gomba, tészta, bazsalikom

img_20160307_1423492.jpg.jpg

Újraindul a gombaszezon, így március elején már lehet kapni az egyik kedvencemet, az ördögszekérgombát. A karakteres, kicsit borsos és nagyon vadnak ható ízű gomba a laskafélék családjába tartozik, tömzsi tönkje duci kalapot húz a szemébe. Hűsevőket direkt megtévesztő textúrája van, ha ilyen gombát eszem, nem hiányzik a hús mellőle... Mondjuk ez a megtévesztés a vegákat nem fogja elkápráztatni, mert ahogy én gondolom, pont ez a textúra sem hiányzik nekik a húsokból.

Ahogy megláttam a  zöldségek közt azt az öt tönköt, már izzítottam is gondolatban a vastagaljú serpenyőmet és nyalogattam a szám szélét. Aztán belebotlottam egy csomag cakkos szélű pappardellébe és pár cserép bazsalikomba. Így már nem volt kérdés mi lesz az ebéd.

  • 300 g ördögszekér gomba
  • 1 kicsi cukkini
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 ml passata
  • 200 ml 20%-os főzőtejszín
  • 250 g pappardelle tészta
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg friss kecskesajt
  • 1-1 marék friss bazsalikom és petrezselyem
  • chilis só
  • só, olívaolaj

Először a tészta indul: sós főzővízben kifőzöm a tésztát. Az alapképlet, mint mindig: ajánlott főzési idő mínusz 2 perc. Közben készül a mártás: a lilahagymát és a cukkinit apró kockák formájában kevés olajon megpirítom, az utolsó egy percre a nagyobb darabokra vágott egyik fokhagymát is beledobom a lábosba. Felöntöm a paradicsompürével, majd a tejszínnel. Így nem lesz se olyan nagyon paradicsomos, se olyan nagyon savas - tehát paradicsomos - a mártás. Összeforralom az egészet, majd a legvégén belemorzsolom a kecskesajtot és az apróra vágott zöldfűszereket. Tovább nem is kell főzni.

Összeforgatom a frissen főtt tésztával, és a köret kész.

Rob Zombie régóta kedvencem. Abba a klasszikus rock zenébe oltja azt az elektronikus hangzást, ami nekem tetszik. Súlyos gitár, feszes dob és kásás elektronika, mély, vontatott torokhang.

A cirkuszi családi hátteret és a horrorfilmek iránti rajongását nem is tudná letagadni, bár ahogy a két évvel ezelőtti koncertjét elnéztem, nem nagyon akarja... A koponyás mikrofonállványokkal, LEDes, világító gitárokkal, horrorisztikus hátterekkel és hát lássuk be, ha az embernek John5 a gitárosa, akkor egyértelmű, hogy rajong a cirkuszba oltott horrorért!

A Foxy, Foxy az első szám amit hallottam tőle - talán épp egy Ganxsta Zolee interjú hatására - és aztán szépen jött a többi: Feel So NumbNever Gonna StopSuperbeast, Living Dead Girl na meg persze a Dragula. Ja, és egész hallgatható az Alice Cooperrel készített Hands Of Death (Burn Baby Burn) is.

A gombákat vastagon felszelem, 4-5 mm is lehet egy szelet. A vastagaljú serpenyőmet füstölésig hevítem, beledobom a vaj felét, és óvatosan elrendezem a gombákat benne, kényelmesen, nem túlzsúfolva. A fokhagymát egyben dobom bele, hadd adjon egy kis plusz ízt majd a végeredménynek. Mindkét felüket két-két percig pirítom, majd tányérra téve a chilis sómmal meghintem.

Persze közben kell egy kicsit játszani a hőfokkal, hogy ne égjen meg se a vaj, se a gomba, de ez elég könnyen menedzselhető. A következő körre jöhet a maradék vaj és a gomba szeletek.

Nincs más hátra, mint tornyot építeni a szeletekből és mellétenni a tésztát. Na jó, egy kis friss zölddel még megszórom a felfalás előtt.

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

Szólj hozzá

gomba bazsalikom cukkini passata Rob Zombie