kukorica * tűz * fűszer
... avagy a nyár egy csőbe sűrítve.
A nyár legnagyobb sztárja nálunk a csöves kukorica. Sülve / főve esszük, bármelyik verzió jöhet. Mivel a mai napig többen rácsodálkoznak a sült kukoricára, így most elétek tárom a variációimat.
A grillezett. Semmi fakszni, az erős parázsra feldobom a csöveket, miután a hajukat hátrahúzom és egybekötöm (a profibbak be is fonhatják, az úgy bazi jól néz ki).Miközben pattog, iszom a söröm és forgatom, hogy azért ne nézzen ki úgy, mint egy felrobbant (kukorica)gránát. Ha kész van, kicsit hűlni hagyom és sózom.
A vajas. Grillezés közben (3 evőkanál) olvasztott vajat kenek rá, amiben felkavartam (1 kávéskanál) sót és (1 kávéskanál) zöldfűszert. A vajas kukoricának nincs párja.
Alternative, Post-punk, Dark-pop. Ilyesmi meghatározásban van a hazai underground (és az azért annál magasabbra is ívelő) ex-bandák ex-tagjaiból összeálló Choke City legénysége. Szerintem meg addiktív-grunge és lüktetős-rock keveréke ez a zene, ami már az első hallgatásra beszippant. Nincs óriási üvöltözés, kicsi az ugrálás, mégis a bőröd alá mászik a zene, és kívánja a füled, hogy rendszeresen hallgasd őket. Szóval hallgassátok őket! (Augusztus 20-án meg irány megnézni őket a Fekete Zaj-on.)
A chilis. Mint a fenti, de még megy az olvasztott vajba tetemes mennyiségű chilipehely. Lángol az arcod, de közben boldog vagy.
A jalapenho & cheddaros. Kukoricákat meggrillezem, vékonyra vágott friss jalapenhot rakok rájuk és a cheddar tömbből reszelek rá. A frissen grillezett kukorica hője magára olvasztja a sajtot, már csak meg kell próbálnod enni. Ne is próbáld. Egyed!
A serpenyős. Nincs mindig Amerika, van, amikor grill nélkül vagyok. Ekkor jön a forró serpenyő, a harmadolt csövek, és egy kevés olívaolaj, amit a forró serpenyőben dekkoló csövekre csurgatok. Miközben a gravitációnak engedelmeskedve lecsorognak a serpenyő aljára, ízesítik a kukoricaszemeket, majd felforrósodva jól megpörkölik azokat. Sóval, meg borssal szoktam a plussz ízt bevinni (néha füstölt paprikával, na az...).
A főtt. Oké, ez ugye nem sült, és klasszik, a nagyim is főzte (imádom is ezért - is), de minden évben amikor először főzök, el kell gondolkodnom is, menniy ideig is kell főzni?! Ha a csemege kukoricát kapom és nem vert át a zöldséges takarmánykukoricával, akkor elég neki 10 perc a forrástól számítva. Hidegvízben kezdve. Kevés haját az aljára téve. Alaposan sós vízben. A kész kukoricákról leöntöm a vizet, és visszateszem a fedőt az edényre, hagyom a saját gőzükben még 10 percet puhulni. Nyilván rengeteg sóval eszem, és néha még chilit is őrlök rá...
A sült variációkat esszük magában, vagy grillezett húsok mellé köretnek, a főttet meg csak úgy, desszertnek / uzsonnának.
Több variáció nem maradt, már csak egy kérdésem van: Te hosszában vagy körbe eszed?