2023. jan 29.

kávé * mogyoró * tápióka

írta: (R)ichie
kávé * mogyoró * tápióka

...avagy a tápiókapuding próbája az evés!

Fogalmam sem volt, hogy mire lehet használni ezeket a kis gyöngyöket, csak elég sok helyen láttam, hogy ez milyen egészséges. Na ha valaki ezért kattintott ide, szívesen látom, maradjon, de most sem kap egészséges receptet, itt bizony cukor,tej és rum is van a receptben - full'ba nyomom a hedonistát (mondjuk a mogyorós csoki legalább keserű).

img_20230128_113652.jpg

Szóval ami kell 4 adaghoz:

  • 40 g tápiókagyöngy
  • 80 g cukor
  • fél liter tej
  • 2 adag presszókávé
  • 40 g mogyorós csoki (keserű)
  • fél kávéskanál vanilia kivonat
  • fél deci rum

Egy órát rá kell szánni a projektre, mondjuk abból a fele csak ennyi: nagy tál hidegvízben félórát áztatom a tápiókagyöngyöket. Ennyi idő alatt megpuhulnak, vizet szívnak magukba és kétszeresre puffadnak.

Kultikus szám, mondhatnám stílusosan... (és mondom is, ez a baj) :) Nem mai darab, de olyan húzása van, hogy bármikor ha meghallom bólogatni kezdek és dobolok az ujjaimmal. 

Ezalatt nyugiban lefőzök 3 presszót. Egyet megiszok, kettő meg majd megy a kis lábosban lévő cukros tejbe, amit lassan melegítek, és belegurítom a hidegvíztől leszűrt, és a szűrőben átmosott tápiókagyöngyöket. Egy szilikonlapáttal folyamatosan kevergetem, hogy ne ragadjon le - kb. 10 perc után elkezd sűrűsödni a lé, egyre jobban jönnek fel az átlátszó gyöngyök. Még tíz perc, és már nem folyós a lé, de nem is sűrű, ilyenkor még puding állagot ne várjatok, az majd akkor jön, ha lehűlt. Mielőtt kiadagolnám, belelöttyintem a rumot, ez az utolsó mozzanat - alkohol nem igazán lesz benne, mert annyira azért még meleg a folyadék, elpárolog belőle, de az íz bennemarad...

Kis edénykékbe/poharakba öntöm a pudingot, és várok fél órát, hogy hűljön a konyhapulton. Utána apróra vágott mogyorós csokit szórok a tetejére. Ilyenkor már eléggé összeállt a puding, megtartja a tetején a díszítő halmot, de azért még pont annyira langyos, hogy picit megolvassza a csokidarabkákat.

Hűtőben álljon még legalább egy órát, aztán lehet befalni!

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20230128_115811.jpg

img_20230128_124926.jpg

Szólj hozzá

kávé recept vanília mogyoró desszert rum étcsoki tápióka The Cult