2019. okt 10.

víz * napfény * csíra

írta: (R)ichie
víz * napfény * csíra

... avagy hogyan csíráztassunk otthon 10 lépésben?

img_20190828_071211.jpg

Én nem tudom, hogy más hogyan van velük, én bírom a csírákat. Nem csak látványilag, hanem ízben és állagban is feldobják a kaját, legyen az éppen csak egy sonkás szendvics, vagy egy tépett malac, de még a szombat reggeli tojásrántotta mellé is illik. Szerintem....

Ha néha szembejött velem egy áruházi polcon, vettem belőlük, de nem volt rendszeres vendég a hűtőmben. Most elkezdtem otthon "nevelni" csírákat. Tök egyszerűen. 

1. egy kiürült befőttesüveget alaposan elmosok és nagyon forró vízzel átöblítek.

2. egy-két evőkanál magot öntök az üvegbe. (nem akármilyen magot, hanem kifejezetten csíráztatásra alkalmas magot, általában bio boltokban kaphatóak kis tasakokban)

3. az üveg száját lefedem újonnan vásárolt szúnyoghálóval, amit két befőttesgumival rögzítek.

4. késő délutántól másnap reggelig áztatom a magokat a langyos vízzel félig telt üvegben.

5. reggel kiöntöm a vizet a szúnyoghálón keresztül, és egy tálcára borítom a hálóval lefelé, megdöntve úgy, hogy ne teljesen érintkezzen a teljes nyílás a tálca aljával - tudjon kifolyni és szellőzni is az egész üveg.

6. egész napra napfényes helyre teszem az üveget a fejjel lefelé döntött pozíciójában - fontos a napfény, de azért nem közvetlenül az ablakban hagyom...

7. este átöblítem a magokat: langyos vízzel megtelítem az üveget, kétszer-háromszor megforgatom benne a vizet, majd kiöntöm a hálón keresztül, majd megint fejjel lefelé fordítva hagyom kicsöpögni / szellőzni.

8. reggel újra öblítés, és ez megy három - négy napig. Egyre nagyobbak lesznek a csírák, szépen kezdenek összeállni, összekapaszkodni.

9. amikor már elég nagyok, kiborítom egy kisebb tálkába és boldogan falatozunk belőle.

10. hűtőben állítólag egy hétig is friss marad... Hát, én azt tudom elmondani, hogy 3 nap után az utolsók is finomak, frissek és roppanósak voltak. (A dobozra, amiben tárolom a csírákat, nem teszem rá a tetejét, hanem azt is csak szúnyoghálóval fedem le, így nem penészedik be, hiszen tud szellőzni.)

Nemrég egy baráti sörözésen Gábor Andris, az Ozone Mama gitáros-dalszerző-motorja ajánlotta hallgatásra erősen javallott együttesként a Blind Melont, és hát mit tagadjam, azóta elég sokat megy a lejátszómon... Ássátok bele Ti is magatokat, érdemes!

#válogatáskazira érdemes a fenti számon kívül még: Change, For My Friends, I Wonder, Three Is A Magic Number,  és a legújabb Way Down And Far Below.

Tényleg bármi elvisel egy kis csírát, reggeli tükörtojás, sült húsos ebéd, vagy melegszendvicses vacsora, az oldalára biggyeszetett csírakupac csak emel egy szintet rajtuk.

Egyelőre retek- és brokkolicsíráztatásban van tapasztalatom (ezekről láthattok képeket a bejegyzésben), de hamarosan levadászok más magokat is, ha lesz valami külön tipp bármelyikhez, akkor jelentkezem még csíra ügyben.

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20190824_164529.jpg

img_20190824_163748.jpg

img_20190824_170255.jpg

img_20190824_170413.jpg

img_20190824_211044.jpg

img_20190825_173920.jpg

img_20190826_192336.jpg

img_20190828_070628.jpg

img_20190830_093002.jpg

img_20190830_092937.jpg

img_20190828_070728.jpg

Szólj hozzá

csíra befőtt 10dolog Blind Melon