sültkrumplit mártogatni
Mártogatni ki ne szeretne? Különben is, tunkolni jó, hiába szólt ránk mindig az egyik konzulátus régi protokoll vezetője, ha néha együtt ettünk, tuti, hogy mindig felitattam a szaftot a tányérról. Vagy akár kétszer is belemártottam a falatot a szószba. Igazi lázadó vagyok :)
Most meg igazán éhes voltam. Este volt, ment valami műsor a tévében, ahhoz kellett volna valami ropogtatni való. Ami nem chips. Azt nem nagyon szeretem. Nem, nem a burgonyával van bajom, egyszerűen jobban szeretem, ha az ételbe beleharapok, van teste, van mit harapni, és nem csak úgy szétreccsen a fogam között.
- 1 kg sütni való burgonya
- 2 fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 rozmaring ág
- 1 pohár tejföl
- 2 ek szárított paradicsom
- 1 ek szárított zöldségkeverék
- 1 ek cayun fűszerkeverék
- 0,5 tk chilipehely
- ketchup
- só, bors, olívaolaj
A krumplikat meghámozom, vastag gerezdekre vágom, folyó víz alatt leöblítem, és konyharuhán alaposan megszárítom.
A sütőt 180 fokra, légkeverésre kapcsolom.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=vX7lRZmt8Hw[/embed]
Geoff Tate (ha így nem is, de a Queensrÿche neve biztos ismerős ;) ) és csapata nemrég az A38 hajón járt, persze mi is ott voltunk a koncerten. Hogy milyen volt? Baromi jó. Bővebben? Itt mindent elolvashattok, a grugery.hu minden baromi jó buliról beszámol, érdemes ránézni rendszeresen...
A vastagaljú, fémnyelű serpenyőmben kevés olívaolajat hevítek, rádobom a héjában megroppantott fokhagymákat és a két friss rozmaringot. Keveset rázogatom őket, majd amikor már kezdenek barnulni a fokhagymák, és az ágak is összeesnek, hozzájuk pattintom a krumplikat. Alaposan borsozom, sózom őket, majd rendszeresen rázogatva keverem, hogy mindenhol bevonja a darabokat a fokhagymás-rozmaringos olaj, és egyenletesen piruljon a felületük.
Közben a serpenyő mellett megpucolom a hagymákat, és hat nagyobb darabra vágom őket. Ezeket is rápakolom a serpenyőben lévőkre, összerázom, nyakon öntöm tekintélyes mennyiségű olajjal, majd az egészet betolom a sütőbe 20 percre.
Közben van időm a mártogatókat elkészíteni: két tejfölös és egy paradicsomos alapút.
Az egyik tálkába a tejfölt sóval és szárított zöldség-pelyhekkel keverem el, a másikban pedig tekintélyes mennyiségű cayun fűszerkeverékkel (chili, bors, barnacukor, kakukkfű, oregánó, stb) turbózom a tejfölt. A paradicsomos mártogatóhoz a ketchupot elkeverem a felaprított szárított paradicsommal és a chilipehellyel, így lesz egy határozottan csípős szószom is, amit a másik kettővel tudok hűteni. Mármint a számat.
Kb. félidőben azért egyszer megrázom a serpenyőt, hogy helyet változtassanak a benne lévők, így egyenletesen, minden átsüljön és pirult réteget vegyen magára. A rázogatás után utánégetőre kapcsolok: a grillt is bekapcsolom a sütőn, így tényleg lesznek ropogós részei a krumpligerezdeknek.
Indulhat a műsor, mármint a TV. Na meg persze a kaja.
[gallery ids="1177,1174,1172,1176,1171,1169" type="rectangular"]