2015. nov 23.

sültkrumplit mártogatni

írta: (R)ichie
sültkrumplit mártogatni

wpid-img_20151108_1936302.jpg.jpeg

Mártogatni ki ne szeretne? Különben is, tunkolni jó, hiába szólt ránk mindig az egyik konzulátus régi protokoll vezetője, ha néha együtt ettünk, tuti, hogy mindig felitattam a szaftot a tányérról. Vagy akár kétszer is belemártottam a falatot a szószba. Igazi lázadó vagyok :)

Most meg igazán éhes voltam. Este volt, ment valami műsor a tévében, ahhoz kellett volna valami ropogtatni való. Ami nem chips. Azt nem nagyon szeretem. Nem, nem a burgonyával van bajom, egyszerűen jobban szeretem, ha az ételbe beleharapok, van teste, van mit harapni, és nem csak úgy szétreccsen a fogam között.

  • 1 kg sütni való burgonya
  • 2 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 rozmaring ág
  • 1 pohár tejföl
  • 2 ek szárított paradicsom
  • 1 ek szárított zöldségkeverék
  • 1 ek cayun fűszerkeverék
  • 0,5 tk chilipehely
  • ketchup
  • só, bors, olívaolaj

A krumplikat meghámozom, vastag gerezdekre vágom, folyó víz alatt leöblítem, és konyharuhán alaposan megszárítom.

A sütőt 180 fokra, légkeverésre kapcsolom.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=vX7lRZmt8Hw[/embed]

Geoff Tate (ha így nem is, de a Queensrÿche neve biztos ismerős ;) ) és csapata nemrég az A38 hajón járt, persze mi is ott voltunk a koncerten. Hogy milyen volt? Baromi jó. Bővebben? Itt mindent elolvashattok, a grugery.hu minden baromi jó buliról beszámol, érdemes ránézni rendszeresen...

A vastagaljú, fémnyelű serpenyőmben kevés olívaolajat hevítek, rádobom a héjában megroppantott fokhagymákat és a két friss rozmaringot. Keveset rázogatom őket, majd amikor már kezdenek barnulni a fokhagymák, és az ágak is összeesnek, hozzájuk pattintom a krumplikat. Alaposan borsozom, sózom őket, majd rendszeresen rázogatva keverem, hogy mindenhol bevonja a darabokat a fokhagymás-rozmaringos olaj, és egyenletesen piruljon a felületük.

Közben a serpenyő mellett megpucolom a hagymákat, és hat nagyobb darabra vágom őket. Ezeket is rápakolom a serpenyőben lévőkre, összerázom, nyakon öntöm tekintélyes mennyiségű olajjal, majd az egészet betolom a sütőbe 20 percre.

Közben van időm a mártogatókat elkészíteni: két tejfölös és egy paradicsomos alapút.

Az egyik tálkába a tejfölt sóval és szárított zöldség-pelyhekkel keverem el, a másikban pedig tekintélyes mennyiségű cayun fűszerkeverékkel (chili, bors, barnacukor, kakukkfű, oregánó, stb) turbózom a tejfölt. A paradicsomos mártogatóhoz a ketchupot elkeverem a felaprított szárított paradicsommal és a chilipehellyel, így lesz egy határozottan csípős szószom is, amit a másik kettővel tudok hűteni. Mármint a számat.

Kb. félidőben azért egyszer megrázom a serpenyőt, hogy helyet változtassanak a benne lévők, így egyenletesen, minden átsüljön és pirult réteget vegyen magára. A rázogatás után utánégetőre kapcsolok: a grillt is bekapcsolom a sütőn, így tényleg lesznek ropogós részei a krumpligerezdeknek.

Indulhat a műsor, mármint a TV. Na meg persze a kaja.

[gallery ids="1177,1174,1172,1176,1171,1169" type="rectangular"]

Szólj hozzá

krumpli hagyma tejföl rozmaring Geoff Tate