2019. ápr 02.

blues * burger * böjt

írta: vendégszerző gasztrocker
blues * burger * böjt

... avagy attól, hogy böjtölsz, egy jó burger még jöhet!

img_20190318_135441.jpg

Debreceni állandó(an éhes) szakértőnk, Kiss Ákos újabb, #naezkafa írásra érdemes helyet mutat nektek!

Akik Debrecenben laknak, vagy átutazóban szétnéztek, azoknak nem ismeretlen a „gengszterstílust” idéző klasszikus oldschool barber shop, a Peaky Barbers. (már a névválasztás sem véletlen, a Peaky Blinders című sorozat volt a Keresztapa és az ihletforrás ebben a vállalkozási történetben).

Itt az ember az utcáról belépve uszkve 70-80 évet röppent vissza az időben. Nem csak a falat díszítik a legnagyobb sérókirályok, mint Elvis, Johnny Cash, és Frank Sinatra, hanem a hely zenei kínálatában is ők jelentik a frissességet.(de az sem ritka, hogy egy náluk is korábbi mississippi blues dal szólal meg a hangszórókból. ).

Bevallom, nekem Old Time Rock And Roll rajongóként mindig nagy felüdülés ide betérni, ez a hangulat -még ha csak egy hajvágás idejéig is- feldobta a napomat.

Ezért vettem nagy örömmel, hogy Rúben, a tulaj úgy döntött, sorozat vállalkozó lesz, és a mellette lévő üzlethelyiséget Peaky Burgers néven, hasonló stílusban nyitja meg.

Így az ember már akarva akaratlanul is úgy belefut az amerikai életérzésbe Debrecen utcáin, mintha  a historikus Route 66 út random pihenőhelyén állna meg. Oldschool sérók, tengerentúli nemzeti eledel, és egy kis blues (vagy rockabilly, esetleg country).

Elvis Presley életműve egy átlag magyar ember számára a Little Less Conversation, a Viva Las Vegas, meg a Love Me Tender, de igazából a Király (nem Zámbó Jimmy) esetében akkora életműről beszélgetünk, hogy fel sem fogható a mennyisége és a mértéke. A stílusok keverése sem állt messze a világ első igazi popikonjától, így a klasszikus blues/rockabillytől a swing/jazz, de még korabeli „disco” is van a repertoárjában. Hogy ki melyik életszakasz alkotásait találja meg, és szeret bele, az meg már tényleg a szubjektum kategóriája. de egy biztos: Elvis Presley minden élethelyzetre (például egy kis burgerező nyitásához) írt legalább egy dalt, és minden háztartásban ott a helye!

 A Peaky Burgers-be belépve mire számít az ember?

- hajópadlóra és faborítású falra, ami minden rendes békebeli vadnyugati szalonnak vagy útszéli amerikai csehónak a sajátja: nos, ez itt PIPA

- minimum egy Route66 feliratú tábla legyen a falon: ez is PIPA

- nagyon szép, stílusos outfitben dolgozó személyzet: jelentem ez is PIPA, avagy „amikor azt hiszed hogy Al Capone szolgál ki”.

- a zene: nagyon sokszor mondom, hogy egy kajálda, kocsma, vagy akár bolt hangulatát nagyon durván meghatározza a zene. És a magyar rádiós zenei kínálat nem igazán széles, és nem is ízléses (most bocs mindenkitől, aki érintett, de ez van). Egy hely akkor tud sajátos atmoszférát teremteni, ha a designon túl a zenére, vagy „alapzajra” is figyelnek az üzemeltetők. A Peaky Burgers-ben sejtettem, hogy ez nem lesz gond, és nem is csalódtam: belépésemkor a Ring Of Fire szólt, és amíg ott voltam, volt ZZ Top, Muddy Waters és Elvis is – az átlag magyar zenei kínálat viszont kint maradt az utcán, és ez alapvetően határozta meg a kiváló hangulatomat.

- és végre elértünk a kajához: a hely alapvetően három dolgot kínál: reggeli ételek (rántotta-és tükörtojás változatok), hamburger variációk, és italok (üdítők, limonádék, kávék capuccino-k).

Mivel épp a böjt időszakában vagyunk, én nem veszem most húst magamhoz hosszabb ideig. Igen, tudom, minek megy az ilyen egy hamburgerezőbe… Nos, azért hogy megkóstolja az 5SAJTOS Burgert, amely stílszerűen a CORLEONE nevet kapta a keresztségben. A „gyári” sajtok mellett ebbe bekerül egy helyi specialitású zöldfűszeres cottage cheese jellegű cucc, ami tutira elveszi a „semleges” sajt ízt, cserébe viszont intenzív élményt biztosít. Az enyhén magvas zsömle tökéletes „burkolatot” biztosít -de gondolom, nem csak a sajtos hamburger esetében van ez így.

A hely húsimádóknak készült termékei, a THIS IS SPARTA és az ELVIS BURGER nem hiába lettek a nyitás után néhány nappal kultikusak a vásárlók körében. Minden bizonnyal a külcsín és a belpecs is rendben volt ezek esetében is (böjt után esetleg írok egy második részt, a „normális burgerekkel, deal?)

Persze egy kis ropogósra sült „csónak-burgonyával” meg lehet dobni a szénhidrátbevitelt, ha az ember nem tartaná ezt elégnek-én is ezt tettem. Egy sült krumpli sokak szerint nem nagy „trúváj”, de az. Nyilván mindenki evett már sületlen-égett-agyonsózott-tocsogós rósejbnit. Na, ezen a helyen ilyen nincs: itt a sült krumpli is olyan, mint amilyennek lennie kell.

A hely itallapja remek, bár még egy-két sör elférne rajta - ez utóbbi folyamatban van, úgy értesültem, úgyhogy sínen lesz ez is. Addig is, ajánlom a helyben kevert limonádéit, én egy lime-menta ízesítésűt választottam: ez most is király volt, de pár hónap múlva, a nyár közepén biztos aranyat fog érni.

És a végére hagytam a fekete levest, mint a török basa: a hely saját pörkölésű kávéval „támad”, így Letroast coffee követők és OPK tagok előnyben, fogják tudni értékelni az étkezés utáni szürcsölni valót! :D

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

 

img_20190318_135258.jpg

img_20190318_135317.jpg

img_20190318_135448.jpg

img_20190318_135459.jpg

img_20190318_163703.jpg

img_20190318_163347.jpg

img_20190318_163800.jpg

Szólj hozzá

burger Debrecen Elvis Presley naezkafa