bodza * cukor * szörp
... avagy a tuti recept a tuti bodzaszörphöz.
Kedvenc szörpöm a málna. Na meg a bodza… ÉS még a Jaffát is szeretem… Na ebből eddig még csak a bodzát hallottam, hogy otthon csinálják. Ismerni nem ismertem senkit, csak mindig elmerengtem, de jó is lenne készíteni jó kis ütős bodzaszörpöt. Most már odáig eljutottam, hogy személyesen is ismerek valakit, aki csinál bodzaszörpöt. Ő Szabina, a másod-unokatesóm. Bevált recept, ami következik, a végeredmény tuti, többször is kóstoltam az elmúlt napokban, így bátran ajánlom. Jövőre meg én is megcsinálom. Vagy lehet, hogy még az idén…
- nagy halom bodzavirág
- 5 literes befőttesüveg
- tiszta konyharuha
- befőttesgumi
- 2 kg cukor
- 35-40 g citromsav
Először is: a bodzát ne az út mellől szedje senki, se a sok por, se a benzingőz nem tesz jót a virágoknak és az ízüknek se. Tessék otthon a kert végében bodza bokrot ültetni, vagy kirándulni az erdőn – mezőn, és ott összegyűjteni egy nagy szatyornyit.
Ha ZZ Top-ot hallok én mindig megnyugszom. Vastag gitársound, lüktető dallamok, a világból ki tudnék rájuk autózni 90-es tempóval, néha megállva pár benzinkútnál tankolni meg egy jó kávéra. Vagy épp egy hideg, mentával díszített bodzaszörpre. Ugyanúgy árad benned szét a nyugalom, ahogy a torkodon leér, mint ennek a szakállas banda számainál…
A #válogatáskazi tele lehet jó kis ZZ Top számokkal, mint pl. Sharp Dressed Man, Tush, Gimme All Your Lovin’, Cheap Sunglasses, Legs, na meg a fenti La Grange
Gyűjtéskor és egészen a feldolgozásig a virágfejeket lefele fordítva tároljátok, és a zacskó alján összegyűlt virágporról ne feledkezzetek el. Azt is söpörjétek, öblítsétek bele az áztatóvízbe. Merthogy a folyamat úgy kezdődik, hogy az alaposan átnézett bodzavirágokat (bogaraktól és az esetlegesen nem egészséges részektől megszabadítva) bele kell gyűrni az ötliteres üvegbe. A virágporra vigyázva, az is mind kerüljön bele az üvegbe – ugyanis nem nagy meglepetésre az adja azt a finom bodzás ízt… A tárolóedénybe két liter szobahőmérsékletű vizet öntsetek, a maradék virágport is belemosva csorgassátok rá az üvegben lévő virágokra. Pótoljátok a vizet az üveg szájáig – kb. 3 liter víz kerül összesen bele.
Az üveg szájára erősítsétek rá a konyharuhát a befőttesgumival, és hagyjátok 2 napig ázni a virágokat. A konyharuhán keresztül tud „lélegezni” a lé, viszont kosz, bogár nem kerül a közelébe. Nap ne érje, és nem kell túl melegnek se lenni a környezetében…
Két nap után a cukrot a legnagyobb edényetekbe szórjátok, arra szűrjétek rá a levet (nagyobb teaszűrő, vagy tésztaszűrő+muszlinkendő segítségével) és gyújtsatok alá az egésznek. Szórjátok bele a citromsavat, aki citrusosabban szereti 40 grammot, aki kevésbé, az álljon meg 35 gramnál.
5-7 percig elég lobogva forralni. Amíg felforr, többször keverjétek meg, hogy a cukor biztosan felolvadjon a lében.
A forralás után mehet a szörp a sterilizált üvegekbe.
Sterilizálás folyamata: a lobogva forró, tiszta vizet tölcséren át az üvegbe öntitek, rácsattintjátok a kupakját, majd sütőkesztyűben / konyharuhával megfogva rázogatjátok, hogy mindenhova érjen a vízből. 3-5 üveg után sorban kiöntitek a még elég meleg vizet és gyorsan visszazárjátok a kupakkal az üveget. Legközelebb a szörp beleöntésekor nyitjátok ki.
A forró szörpös üvegeket alaposan lezárva szárazdunsztba teszitek és ott hagyjátok szépen, lassan kihűlni.
Szárazdunszt: nagy láda kibélelve két-három meleg pokróccal, és egy nagy törölközővel. A törölköző szerepe az, hogy csak az legyen – khm - esetlegesen szörpös, és ne mindegyik pokróc. A forró szörpöket egymás után a törölközőre állítjátok, ha megvan mind, akkor azzal bebugyoláljátok, és a pokrócokat is rájuk hajtjátok. Szabina még egy vastag paplant, sőt, a díszpárnáját is rápakolja, hogy minél lassabban hűljenek az üvegek. (Meg gondolom jó az átmelegedett díszpárnát a dunsztról levéve a feje alá gyűrve nézni a tv-t ;))
A dunsztban kihűlés után a szörpök már fogyaszthatóak is – pár citromkarika, mentaág nem csak kinézetileg tesz hozzá az élményhez, az ízük miatt is érdemes használni. Akár télig is elállnának a dunszt miatt, de erre nincs sok bizonyítékunk…
Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili