2015. nov 05.

csirke, kukorica, tejszín

írta: (R)ichie
csirke, kukorica, tejszín

wpid-img_20151026_1220452.jpg.jpeg... és persze bazsalikom. Nemrég egy egész zöldfűszer-erdőt vettem a boltban, így ezekhez az illatozó, friss fűszerekhez passzoló ételt kellett pattintanom - nagyon gyorsan. Merthogy éhesek voltunk, és ilyenkor minden perc számít! Ugye?!

  • 4 db csirkecomb filé
  • 200 g bacon
  • 1 konzerv kukorica
  • 500 ml 20%-os főzőtejszín
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 ek friss, aprított bazsalikom
  • só, bors, olívaolaj

A csirkét centis kockákra vágom, a lilahagymát felaprítom, na meg a fokhagymát is. Kevés olívaolajon megpirítom a hagymát, és a bacont, utánaküldöm a hús-darabokat is, körbepirítom az egészet, hozzádobom a fokhagymát is, majd felöntöm az egészet a tejszínnel. Sózom, borsozom és közepes lángon, nagyjából 10 percet pötyögtetem.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=6AZHS-aOWE8[/embed]

Közben kifőzöm a tésztát. Baromira nem szeretem a puha, szétfőtt tésztát, így a csomagoláson lévő időből - nem, nem a lejárati időből, hanem az elkészítésiből :P - mindig levonok két percet. Bőven elég addig főzni. Mivel nem öblítem le hideg vízzel - már csak azért se, hogy ne veszítsek ezzel a mozdulattal ízeket - nem áll meg a fövési folyamat, még tovább fog magában főni egy kicsit. Főleg, hogy forró szósszal keverem össze...

Ha már szósz, az utolsó pillanatban beleszórom a finomra vágott bazsalikom leveleket, a lecsepegtetett kukoricát és utánuk küldök még egy alapos tekerés borsot, na meg egy nagy csipet sót.

A fog-keményre főtt tésztát némi főzővízzel együttesen ráborítom a tejszínes szószra, alaposan elkeverem, két percet állni hagyom - oké, valamikor meg is kell teríteni az asztalt - és máris esszük. Parmezán forgácsok mehetnek a tetejére. Meg egy-egy bazsalikom-hajtás díszítés képpen.

wpid-img_20151026_1220342.jpg.jpeg

Szólj hozzá

csirke bazsalikom bacon kukorica Ørdøg