karfiol leves
Úgy látszik, hogy öregszem, mert amit eddig mindig elkerültem, most kifejezetten megkívántam, amikor megláttam egy szép fej karfiolt a boltban... Jó, nem egy menzai minőségben készítettem, na meg ugyan a képen nem látszik, de volt hozzá pirított bacon is... (gyorsabban ettem, mint fotóztam, ez azért nálam ritkaság! :) )
- 1 fej karfiol
- 2 szál répa
- 2 db krumpli
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej lilhagyma
- 1 db tyúkhúsleves kocka
- 1 evőkanál szárított zsálya
- 1 evőkanál zellerlevél
- bacon, fejenként két szelet
- vaj,olívaolaj
- só, bors
A karfiolt rózsáira vagdaltam, a 90%-át nagyobb darabokban hagytam, a maradékot meg aprókra szedtem, ezeket félrevonultattam textúra-játék céljából. A krumplit, répát és hagymát is felaprítottam, majd az egészet beleborítottam a lábosba, amiben már forrongott a vaj és az olívaolaj keveréke. Rádobtam egy nagyobb csipet sót, alaposan elkevertem és hagytam kicsit pirulni a zöldségeket. Közben forraltam vagy két liter vizet, és megpucoltam a két gerezd fokhagymát.
Amikor már kezdett odakapni a sok zöldség, akkor beledobtam a fokhagymákat, elkevertem, majd a forrásban lévő vízzel felöntöttem a lábasban lévőket. A forró, bugyogó víz rögtön felpattintotta az addig lepirult részeket, mélyítve ezzel a leves ízét.
A forralt-víz trükköt érdemes bevetni, mert ott folytatódik a főzés, ahol éppen tart a hozzáadás pillanatában, nem akasztja meg főzés folyamatát, mintha akár csap-forró vizet adnék a láboshoz. Ez a rizs főzéstől kezdve leves készítésig mindig segít.
Belement még a leveskocka, zellerlevél, zsálya, meg négy-öt tekerés bors, és rátettem a fedőt, hogy közepes lángon, kb. fél óra alatt puhára főjön minden.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=qLHeeK4Kzmo[/embed]
A Monster Truck új felfedezés nálam, Gábor Andris, a szuper Ozone Mama zenekar szuper gitárosa hívta fel rá a figyelmem rájuk (köszi ezúton is), ezt a számot a múlt hét óta vagy ötvenszer meghallgattam. Mondjuk nem oly' régi banda, 2009 óta léteznek, két éve adták ki az első albumukat, és most jelent meg az új, amiről a fenti szám az első kislemez. Egyébként kanadaiak, úgyhogy nyilván szerepelt az egyik számuk a 2013-as EA Games NHL játékában... És most látom, hogy egy ifi hokicsapat a mezükön viseli a logójukat. Jó arcok lehetnek!
Ekkor jött a kéziturmix, pépesítettem vele a levest, majd beledobtam a karfiol mini rózsáit. Három perc alatt azok is megfőttek, tűzhelyet lekapcsoltam, három kockányi vajat dobtam a levesbe, hogy fényesítsenek rajta, bacont pirítottam és már ehettük is. A ropogós bacon mellett érdekesek voltak a roppanós kis karfiol rózsák, jól működött ez a kevés harapnivaló a krémlevesben.