2019. már 29.

szezám * szójaszósz * szűz

írta: (R)ichie
szezám * szójaszósz * szűz

… avagy vihar a tányéron egy szezámos szűzzel.

img_20190328_174405.jpg

Hogy a sajtótájékoztatón szerzett élmények, vagy a folyamatos zenehallgatás indította el bennem az érzést, nem tudnám megfejteni, de a lényeg, hogy napok óta valami japánt akartam enni. Pedig „csak” annyi történt, hogy a Storm The Studio új albumának bemutatóján bejelentkezett video-chaten a magyar banda japánban élő énekese. Na és innen beégett nekem a japán vonal, mint ahogy a CD anyaga is. Ettől kezdve meg nem volt menekvés – nem is terveztem menekülni – összeállt bennem egy jó kis japán hatású kaja, amolyan gasztrockeresen.

  • 1 db sertésszűz
  • 1 db friss, piros chili
  • 1 db újhagyma
  • 1 db kaliforniai paprika (sárga)
  • 4 db vöröshagyma
  • 2 db hónapos retek
  • 200 g üvegtészta
  • teriyaki szósz (pácoláshoz való, hígabb)
  • szójaszósz
  • rizsbor ecet
  • szezámmag
  • 1 evőkanál méz

A hússal kezdem, mert marinálom a teriyaki szószban: fél chilit és az újhagyma fehér részét vékonyra vágom, fél-háromnegyed deci szósszal összekeverem egy viszonylag kicsi, fedeles dobozban, ebbe a marinádba forgatom meg a húst, és hagyom egy órát állni szobahőmérsékleten.

A köret egyik hangsúlyos eleme a „reteksaláta”, ez a következő, amit összeállítok. Fél deci szójaszószt összekeverek egy löttyintés rizsborecettel, az újhagyma zöldjéből pár vékony karikával és hajszálvékonyra szelt retekkel. Hagyom állni, összeérni, remek ellenpontja lesz az édesbe hajló tésztaköretnek a savas, friss ropogós falat.

Sütőt bekapcsolom, 180 fokra állítom.

Mondanám, hogy már az idejét sem tudom, hogy mikor lelkesedtem utoljára magyar kiadású lemezért, de a pocsék memóriám ellenére hirtelen többet is fel tudok sorolni (pl. Ozone Mama, TEJ, Supernem, Slowmesh, Diabolus In Musica) az elmúlt egy évből (is). Szóval nincs picsogás, el vagyunk kényeztetve jobbnál jobb magyar lemezekkel, így még nagyobb fegyvertény, hogy ebből a komoly mezőnyből is kiemelkedik a legújabb magyar versenyző, a Storm The Studio.

Persze nem új versenyzők ők, a tagok háromnegyede ( Fodor Zoltán FODI * Hankó Zoltán JUDY * Újvári Péter ) a Bedlam-ban zenélt együtt, a plusz egy fő (Binges Zsolt) se kispályás, hiszen a Fish!-ben nyomja a basszust főállásban… Az elmúlt egy évben intenzív e-mailezgetés folytán kialakult egy lemeznyi dal, ami a Grungery Media Records jóvoltából fizikai valójában és Spotify-on is megfogható/meghallgatható.

És milyen jó megfogni, vagy csak ránézni a CD-t, hiszen bazi jó a dizájn, tetszik a kitakart szemű nyúl, a színek, a tipográfia. A bookletben minden számra van reflexió egy-egy kép formájában, a Legendánál látható Best-Value Cobain-szett nagyon üt! Studt Bálint munkáját figyelem egy ideje, remek dolgokat alkot!

Felüdítő, hogy egységes design-koncepcióba foglalt klipekkel támogatja a kiadó az albumot, és a megjelenést sem tudták le egy rövid facebook poszttal, hanem hangulatos, ember- és zenészközeli sajtóbemutatót szervezett Pintér Mike (a Grunge Kodály Zoltánja, ugye…), ahol még a dátumnak is jelentősége volt (tíz évvel azelőtt koncertezett újra a Bedlam). Örömmel láttam, hogy a hazai zenei újságírás színe-java képviseltette magát (plusz páran a blogger-világból, mint pl. mi ketten Kiss Ákossal), és odaadóan figyelte a beszélgetést Tresó T. Tibi nagyszerű vezényletével, ahol nemcsak a jelenlévő zenészek, a hangmérnök (Vári Gábor) + a designer (Studt Bálint) szólalt meg, hanem még Fodi is, egyenesen a hajnali Japánból...

Több, mint egy hét távlatából még mindig tartom magam ahhoz az első hevületi kinyilatkoztatásomhoz, hogy a Szilícium című szám az abszolút kedvencem, de gyorsan felkerült a #válogatáskazi listámra még jópár szám, mint pl: Legenda, Ha kérdeznék, Hiénák, Görbe Tükör és Szavak Hullanak + az Ólom felhők. Na meg az Üvegszoba. Meghallgatni itt tudjátok az egész albumot. Szerintem kult anyag lesz rövid időn belül, nincs sok CD, így szerintem érdemes azt is beszerezni. Én szóltam…

A köret tömege a szójaszószban karamellizált hagyma és paprika, üvegtésztába keverve. Ehhez vastag cikkekre vágott vöröshagymát kevés olajon, alacsony tűzön elkezdek üvegesre párolni, amihez a kaliforniai paprikát – fél centi széles, 1,5-2 centi hosszúságú csíkokra vagdalva -  is hozzáadom és a serpenyőmet fedővel letakarva kezdem párolni. A hagyma természetes cukortartalma karamellizálódik, erre segítek rá egy evőkanál mézzel és kb. fél deci szójaszósszal. Fedő alatt, gyakran rázogatva tovább párolom. A paprika állaga határozza meg, hogy meddig: legyen puha, de még maradjon tartása. Szóval jó érzés legyen ráharapni. Amikor készen van, kiszedem egy tálba és lefedem.

A zöldséges serpenyőbe kevés olajat hevítek, úgy, ahogy volt, az alján összegyűlt, odapörkölődött anyagokkal együtt, és a húst gyorsan körbe pirítom rajta. Oldalanként fél-fél perc elég. Közben egy vágódeszkára szezámmagot szórok, és amikor körbeértem a sütögetéssel a húson, körbeforgatom a magokban. Utána vissza a serpenyőbe, újabb fél perces etapokban körbepörkölöm, és utána indul az egész az előmelegedett sütőbe 20 percre.

Ezalatt bőven van időm a tésztát befejezni, ami abból áll, hogy 1,5 liter vizet lábosban felforralok, lekapcsolom alatta a gázt, alaposan megsózom, beleborítom az üvegtésztát, lefedem, és hagyom állni 5-6 percet. Utána kiveszem és a karamellizált zöldségekkel összekeverem.

A sütőből kivett sertés szüzet öt percet hagyom pihenni a vágódeszkán. Addig mélytányérokba szedem az üvegtésztát, elrendezem, mintha egy vihar tekerte volna bele, majd a vékonyra vágott hússzeleteket ráfektetem és a reteksalátából is teszek a tányér egyik sarkába. Az egészet meghintem vékony chili karikákkal és újhagyma zöldjével. A szakét nem sikerült megszeretnem, így maradok egy jófajta, savas fehérbornál kísérőnek. Meg a fehér nyulas albumnál.

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20190328_174048.jpg

img_20190324_184407.jpg

img_20190324_184851.jpg

img_20190328_174252.jpg

img_20190325_071549.jpg

És pár kép az elképesztő sajtóbemutatóról és a szuper CD-ről...

img_20190321_055646.jpg

img_20190320_191835.jpg

img_20190320_191936.jpg

img_20190320_231140.jpg

img_20190320_231319.jpg

img_20190321_055733.jpg

Szólj hozzá

zene méz sertés szójaszósz chili szezámmag üvegtészta teriyaki CD Storm The Studio