2021. jan 18.

krumpli * tejföl * szerecsendió

írta: (R)ichie
krumpli * tejföl * szerecsendió

... avagy hogyan készítsünk tökéletes krumplipürét?

img_20210116_152518.jpg

A köretek általában mellékszereplői az ételeknek, pedig az étkezés teljes élvezetében nagy szerepük van. Itt és most leírom nektek, hogy én hogy készítem a krumplipürét, ami mindig sikert arat.

  • 1 kg főzni való krumpli
  • 150 g vaj
  • 150 g tejföl
  • 3 levél babér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • negyed szerecsendió
  • só, bors

A krumplit apróra vágva, hideg vízben indítva puhára főzöm. A lábasba annyi vizet engedek, hogy éppen ellepje a krumplidarabokat, 1 evőkanálnyi sót teszek bele, és a meghámozott, összeroppantott fokhagymát is beleteszem már az elején, a babérlevelekkel együtt.

A puha krumpliról a vizet leöntöm – így a só nagy része is távozik, kisebb része a krumpliba szívódott, jó ízt adva neki. Nem kell minden cseppet leönteni a krumpliról, de ne álljon alatta a víz. Kipecázom a babérleveleket, a lábasba kockázom a vajat, visszateszem a fedőt rá, és hagyom öt percet a krumplit hűlni, a vajat olvadni. (Általában úgyis van mit csinálni a konyhában addig, hiszen valami készül, ami mellé a pürét fogom tálalni.)

A TULPA nekem teljesen párhuzamos a krumplipürével. Mellékszereplőként indult a banda, de a két, általam már régebbről ismert zenész miatt szívesen meghallgattam. Kiegészítőként, levezetőként addig – addig hallgattam, míg most már „önálló fogásként” gondolok rájuk, és szívesen előveszem őket csak azért, hogy meghallgassam a debütáló EP-jüket. Ráadásul pont annyi idő alatt el is készül a krumplipüré, amíg leforog teljes hangerőn a „How to Create… Part One” című minialbumuk. Ajánlom őket nyugisabb napokra, forró kávékhoz és persze egy jó krumplipüré készítéséhez is!

A pihenő után belekanalazom a tejfölt, nagy csipet sót hintek rá, és frissen őrlök borsot a tetejébe. Ráreszelek szerecsendióból kb egy negyedet, majd krumplitörővel szétpaszírozom az egészet, másfél perc alatt homogén állagúra keverem.

Kóstolom, ha kell, még sózom és borsozom. Ha egy kicsit híg állagúnak néz ki, nem kell kétségbe esni, sűrűsödni fog, amikor hűl egy picit.

Remek ízű, könnyen formázható köret, sült húsok, rántott dolgok elsőrangú kísérője. (Itt éppen házi sültkolbász köreteként látjátok, házi birsalmaszósz és mustár keverékével, mindenféle savanyúsággal.)

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20210116_160624.jpg

img_20210116_160053.jpg

img_20210116_160240.jpgimg_20210116_160749.jpg

img_20210116_150939.jpg

img_20210116_161319.jpg

img_20210116_161218.jpg

 

Szólj hozzá

krumpli fokhagyma tejföl babér szerecsendió TULPA