2015. sze 03.

sonka, sajt, bagett

írta: (R)ichie
sonka, sajt, bagett

wpid-dsc_77752.jpg.jpegGyors vacsora, de ne legyen már megint hideg. Se bonyolult. És a fene se akar sokat mosogatni utána... Nemrég asszem tavaly láttam valami szimpatikust a street kitchen-en... Jöjjön most egy olyan gyors vacsora, ami annyira egyszerű, hogy nem tudtam rajta mit változtatni, csavarni, viszont már többször elkészítettem...

  • 1 db friss bagett
  • 1 db fadobozos fehérpenészes sajt
  • 10 dkg szeletelt sonka
  • 10 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem

Sütőt bekapcsolom, 170 fokra. A puha vajat beleteszem az aprítógépbe, egy kiskanál sóval, fél csokor petrezselyemmel és a két gerezd fokhagymával. (Vaaagy előveszem a mélyhűtőből a régebben elkészített és gondosan hengerré formázott fűszervajat...)

Összeturmixolom.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=LYU-8IFcDPw[/embed]

És ellenállok, hogy a friss bagettre rákenve ne faljam fel rögtön... Ehelyett: a bagettet másfél centinként bevagdalom úgy, hogy az alját nem vágom át, így egyben marad, de lesz egy csomó rekesze, amit alaposan megtöltök. A vajjal és a sonkával. Mindegyik fakk egyik oldalába kenek egy nagy adag vajat (vaaaagy egy vastagra vágott fagyott fűszervaj darabot), majd beletépek egy darab sonkát. Az így felkészített bagettet tepsibe teszem, mellérakom a meghámozott sajtot (doboz kinyit -> sajtról papírt levesz -> doboz aljába sajt visszatesz), több helyen megszurkálom - de nem szúrom át - majd olívaolajjal meglocsolom, a vágásokba friss petrezselymet tuszkolok. A fadobozt azért emeltem ki hozzávalók között, mert abban sütöm meg a sajtot, így a műanyag csomagolású sajtok nem jók, állítólag nem finom az olvasztott polipropilén...

Kb. 15-20 perc alatt közepén folyósra, bugyogva olvadtra melegszik a sajt, a bagett meg ropogós vajas-fűszeres sonkatartóvá pirul.

Tépek egy darabot a bagettből, persze úgy, hogy legyen rajta sonka is, majd belenyomom az olvadt, nyúlós sajtba, és vigyorogva felfalom.

Ja, remélem még időben szólok, legyen otthon behűtött fehérbor is...

[gallery type="square" ids="642,644,645,646"]

Szólj hozzá

sonka sajt fokhagyma olívaolaj vaj petrezselyem Linkin Park