sonka, sajt, bagett
Gyors vacsora, de ne legyen már megint hideg. Se bonyolult. És a fene se akar sokat mosogatni utána...
Nemrég asszem tavaly láttam valami szimpatikust a street kitchen-en... Jöjjön most egy olyan gyors vacsora, ami annyira egyszerű, hogy nem tudtam rajta mit változtatni, csavarni, viszont már többször elkészítettem...
- 1 db friss bagett
- 1 db fadobozos fehérpenészes sajt
- 10 dkg szeletelt sonka
- 10 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
Sütőt bekapcsolom, 170 fokra. A puha vajat beleteszem az aprítógépbe, egy kiskanál sóval, fél csokor petrezselyemmel és a két gerezd fokhagymával. (Vaaagy előveszem a mélyhűtőből a régebben elkészített és gondosan hengerré formázott fűszervajat...)
Összeturmixolom.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=LYU-8IFcDPw[/embed]
És ellenállok, hogy a friss bagettre rákenve ne faljam fel rögtön... Ehelyett: a bagettet másfél centinként bevagdalom úgy, hogy az alját nem vágom át, így egyben marad, de lesz egy csomó rekesze, amit alaposan megtöltök. A vajjal és a sonkával. Mindegyik fakk egyik oldalába kenek egy nagy adag vajat (vaaaagy egy vastagra vágott fagyott fűszervaj darabot), majd beletépek egy darab sonkát. Az így felkészített bagettet tepsibe teszem, mellérakom a meghámozott sajtot (doboz kinyit -> sajtról papírt levesz -> doboz aljába sajt visszatesz), több helyen megszurkálom - de nem szúrom át - majd olívaolajjal meglocsolom, a vágásokba friss petrezselymet tuszkolok. A fadobozt azért emeltem ki hozzávalók között, mert abban sütöm meg a sajtot, így a műanyag csomagolású sajtok nem jók, állítólag nem finom az olvasztott polipropilén...
Kb. 15-20 perc alatt közepén folyósra, bugyogva olvadtra melegszik a sajt, a bagett meg ropogós vajas-fűszeres sonkatartóvá pirul.
Tépek egy darabot a bagettből, persze úgy, hogy legyen rajta sonka is, majd belenyomom az olvadt, nyúlós sajtba, és vigyorogva felfalom.
Ja, remélem még időben szólok, legyen otthon behűtött fehérbor is...
[gallery type="square" ids="642,644,645,646"]