leves. húsleves. orjaleves!
Orjához torma dukál. Akár majonézes is...
Kedvenc levesem. Kb. 20 évesen habarodtam bele, azóta ha valahol van az étlapon, nem kérdés, hogy mit rendelek. Ha látok a boltban orjacsontot, legkésőbb másnap ez a leves van ebédre.
- 1 kg orjacsont
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db karalábé
- 3 szál répa
- 1 marék zellerzöld
- 2 db marhahúsleves kocka
- 1 ek szárított kakukkfű
- 1 tk szárított gyömbér
- 1 tk szárított vietnami citromfű
- 1 tk frissen őrölt bors
- 1 csomag levestészta (eperlevél vagy csiga)
- só
Nincs trükk. A nagy lábas vízbe beleteszem a húsos csontokat, és elkezdem felforralni. Közben megpucolom a zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát egészben rakom bele, a répát és a karalábét felszeletelve.
Amikor felforrt, beleteszem a fűszereket, hagyom, hogy így bugyogjon még öt percet, majd lejjebb veszem a hőmérsékletet úgy, hogy éppen csak pötyögjön. Na innentől van két órám bármi mást csinálni...
Néha azért nem bírom ki, megkeverem, belekóstolok. Ha kell még bele só, hát megsózom.
Amikor a kevergetésnél a csontról le akar jönni a hús, na akkor kész van, gyorsan sós vízben kifőzöm a tésztát, és kész, lehet enni.
Én úgy eszem, hogy a kanálban lévő húsra teszek egy kis tormát. Akár majonézest is ;)