2015. jan 11.

leves. húsleves. orjaleves!

írta: (R)ichie
leves. húsleves. orjaleves!

wpid-dsc_61642.jpg.jpeg Orjához torma dukál. Akár majonézes is...

Kedvenc levesem. Kb. 20 évesen habarodtam bele, azóta ha valahol van az étlapon, nem kérdés, hogy mit rendelek. Ha látok a boltban orjacsontot, legkésőbb másnap ez a leves van ebédre.

  • 1 kg orjacsont
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db karalábé
  • 3 szál répa
  • 1 marék zellerzöld
  • 2 db marhahúsleves kocka
  • 1 ek szárított kakukkfű
  • 1 tk szárított gyömbér
  • 1 tk szárított vietnami citromfű
  • 1 tk frissen őrölt bors
  • 1 csomag levestészta (eperlevél vagy csiga)

Nincs trükk. A nagy lábas vízbe beleteszem a húsos csontokat, és elkezdem felforralni. Közben megpucolom a zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát egészben rakom bele, a répát és a karalábét felszeletelve.

Amikor felforrt, beleteszem a fűszereket, hagyom, hogy így bugyogjon még öt percet, majd lejjebb veszem a hőmérsékletet úgy, hogy éppen csak pötyögjön. Na innentől van két órám bármi mást csinálni...

Néha azért nem bírom ki, megkeverem, belekóstolok. Ha kell még bele só, hát megsózom.

Amikor a kevergetésnél a csontról le akar jönni a hús, na akkor kész van, gyorsan sós vízben kifőzöm a tésztát, és kész, lehet enni.

Én úgy eszem, hogy a kanálban lévő húsra teszek egy kis tormát. Akár majonézest is ;)

Szólj hozzá

leves orja Estranged Guns And Roses