sütő * karfiol * olíva
... avagy a karfiolnak jól áll a pirulás!

Tudom, ezzel a poszttal (sem) váltom meg a világot, régóta kerülgetem ezt a receptet a magyar oldalakon is, most végre megtapasztaltam, hogy tényleg finom az egyben sült karfiol. Még a pagoda is!
- 1 (pagoda) karfiol
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 babérlevél
- 6 db krumpli
- olívaolaj
- só, bors
- 1,5 dl görög joghurt
- garam massala fűszerkeverék
- friss chili
A karfiolt előkészítem: a leveleit visszább vágom, de nem teljesen, hagyok rajta bőven, mert ezek lesznek a legfinomabb, megpirult részek.
Úgy vagyok ezzel a recepttel, mint az Aerosmith-szel: ismerem őket régóta, de idén találkozom először velük élőben! ;)
Egy elég nagy lábost megtöltök vízzel, sót öntök, borsot őrlök és babérlevelet teszek bele. Ebbe kerül a z egész karfiol. Fedő alatt 10 percig főzöm.
Közben krumplit pucolok és nagy szeletekre vágom. Ezek is belekerülnek a lábasba, a már 10 perce fővő karfiol mellé (alá). 20 perc össz-fővési idő után a félig megfőtt zöldségeket átteszem egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és a karfiolt alaposan, a krumplikat ímmel-ámmal meglocsolom olívaolajjal. Megy rájuk egy kevés só, és a sütőben 25 perc alatt megpirulnak.
Közben előveszem a mártogatóst, ami görögjoghurt, garam massala fűszerkeverék (más, keleti fűszerkeverék is működik), és só összekeverve. Ennek nem árt az a huszonöt perc, ami alatt megsülnek a zöldségek.
Amik akkor lesznek jók, amikor a karfiol színt kap - néhol sötétet, máshol világosabb barnát - és a levelei is zörgősre sültek.
A karfiolt öt perc hűlés után negyedbe félbe vágom, és minenki tányérjára kap az aranysárga krumplikból is egy jó nagy adagot. A joghurtba meg lehet mártogatni a krumplit, a karfiolt, meg a végén az ujjunkat, hogy egy csepp se maradjon!
Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili