2019. aug 25.

bunda * nyár * patiszon

írta: (R)ichie
bunda * nyár * patiszon

... avagy íme a kamu ponty-patkó bundában!

 

img_20190721_191814.jpg

Ugyan badarságnak tűnhet a bunda nyáron, de azért van amikor tényleg jól jön. Na azért hóvihart nem vizionálok, még ha néha tényleg szélsőséges is a nyári időjárásunk, egy jó okot tudok mondani, hogy előkerüljön a bunda is nyáron: rántott patiszon.

Finom, és ha nem is feltétlenül szuper egészséges, de vicces, hogy úgy néz ki, mintha mini ponty-patkó falatkákat ennénk. 

  • 2 db közepes patiszon
  • 1,5 kg parázsburgonya
  • 1 csokor friss zsálya
  • 1 kisdoboz görög joghurt
  • 5 db tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg panírmorzsa
  • 25 dkg liszt
  • currypor
  • chilipehely
  • őrölt pirospaprika
  • kurkuma
  • só, bors
  • 1 liter étolaj

Első a patiszon előkészítése: először félbe, majd nagyjából csillag irányban 1 centis szeletekre vágom. Közepéből kikaparom a magokat, a héját is lehámozom. 

A sütőt 180 fokra melegítem, és a parázsburgonyákat kevés olajjal megöntözve, sóval és frissen tört borssal alaposan beszórva a sütőbe tolom.

Előveszem az öntöttvas edényemet, beleöntök egy teljes flakon olajat, és elkezdem melegíteni. Közepes lángon, nem kell, hogy azonnal kész legyen sütésre, hiszen még van mit előkészítenem. Három tányért teszek egymás mellé, az egyikbe a tojásokat verem fel egy evőkanálnyi curryporral, a másikba a morzsát szórom, a harmadikba a liszt kerül, amit egy evőkanálnyi sóval, fél-fél evőkanálnyi pirospaprikával és kurkumával turbózok - ezeket alaposan elkeverve.

Először a lisztbe forgatom a patkókat, utána tojásfürdő, majd a morzsa hempergés következik. Mielőtt mennének a zöldségek a forró olajba, megízesítem azt: a gerezd fokhagymát egy ágnyi zsályával megúsztatom 15-20 másodpercig (a fokhagyma maradhat háromnegyed percig is...). 

Az olajízesítés után jöhetnek a patkók, egyszerre csak annyi, hogy kényelmesen elférjenek az edényben - ne érjenek össze egymással, és ne terheljék túl az olajat. A mértékletesség most is fontos, közepes lángon, viszonylag lassan hagyom sülni a csillagtököket, azt akarom, hogy a bundájuk aranybarnára süljön, a zöldségek megpuhuljanak ugyan, de legyen még tartásuk, élmény legyen beléjük harapni.

A 4-5 darabjával sütögetés eltart egy darabig, akár egy egész lemez is lepöröghet... Mindenki válasszon magának megfelelő R&R albumot, én inkább az Ugly Kid Joe számát végtelenítettem a sütéshez, ;)

Egy-egy adag sütése közben, amíg nem kell félidőben megfordítani a patiszonokat, elkészítem a mártogatót: a pohár görögjoghurtot felpimpelem egy kiskanálnyi sóval és ugyanannyi chilipehellyel. Hagyom a hűtőben összeérni. Közben csekkolom a parázsburgonyát, ha a kés könnyen beleszalad és nem ragad bele visszahúzáskor, akkor azok is készen vannak.

Amikor az összes patiszont kirántottam, a maradék panír-összetevőket összeöntöm (ha nem maradna elég, akkor egy tojást hozzáütök) és a zsályaleveleket bevonom vele, majd hirtelen kisütöm - 5 másodperc a forró olajban és életre kelnek a levelek - húsosak, finom, haraphatóak lesznek. Érdemes az otthoni kertből vagy a piacról beszerezni és ezt a trükköt alkalmazni - teljesen feldobja az étkezést.

Mint ahogy a hozzá illő hideg búzasör is, de ezt csak úgy mondom, ezt azért nem tenném kötelezővé úgy, mint a sült zsálya leveleket. ;)

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20190721_175242.jpg

img_20190806_093526.jpg

img_20190721_181331.jpg

img_20190721_181727.jpg

img_20190721_182922.jpg

img_20190721_183056.jpg

img_20190721_181425.jpg

img_20190721_191001.jpg

img_20190806_093406.jpg

Szólj hozzá

tojás krumpli joghurt fokhagyma zsálya curry chili kurkuma liszt panír pirospaprika patiszon Ugly Kid Joe