2019. jan 23.

nyúl * tejszín * kurkuma

írta: (R)ichie
nyúl * tejszín * kurkuma

… avagy a nyúl nem csak a répát szereti, hanem a kurkumát is!

img_20181209_101527.jpg

A húspultban nyulak tanyáztak különböző kiszerelésekben. Volt nyúl eleje, nyúl apróhús és nyúl combja(i). Biztos, ami biztos, vettem mindegyikből egy-egy csomaggal. És rögtön fantáziálni kezdtem egy sűrű szaftos, tésztás ételről. Valami hasonlót ettem egyszer az Anyukám mondta étteremben, de az már olyan régen volt, hogy csak arra emlékszem, hogy nyúl volt, szaftos-tejszínes, és bitang jó. Itt egy variáció nyúlra, ami szintén kafa, úgyhogy ne tartsatok a nyúltól, ez nem egy Monthy Python film!  

  • nyúlhús, kb. 1,5 kg csontos és húsos rész egyaránt
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 0,5 l 20%-os tejszín
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 2 evőkanál dijoni magos mustár
  • 3 db babérlevél
  • 5 dkg vaj
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • só és frissen tört bors
  • fussili

Felaprítom a lilahagymákat és a szalonnát – azt félcentis csíkokra. A nyúlhúst is előkészítem: a csontosabb darabokat akkorákra vágom, amekkorára a csontok engedik, a húsos részeket pedig 2x2 cm kockákra. Fokhagymagerezdek megtisztítva és kés lapjával megroppantva várnak a bevetésre.

Napok óta hallgatom ezt a számot 4-5-ször egy nap, és most már Ti sem ússzátok meg ;) Mike Patton egy zseni, és közben őrült. Nyílván lehet így vele szimpatizálni… J Ez meg itt az egyik legjobb száma. A Be Aggressive mellett, például…

A hagymát és a szalonnát lábasba teszem a vaj és olívaolaj keverékébe, és elkezdem pirítani. Folyamatos kavargatás közben, amikor a hagyma már kezd pirulni, hozzákanalazok két evőkanálnyi magos mustárt és beledobom a fokhagymákat és a karikákra vágott répát, majd tovább kevergetek. Kb. 1 perc után mehet bele a nyúlhús. Alaposan lepirítom. A művelet felénél rászórom a kurkumát – őrület, milyen színe van! - és beledobom a babérleveleket. Sózom, borsozom. Tovább kevergetem.

Amikor minden hús kifehéredett, majd kicsit elkezdett pirulni, hozzáöntöm a tejszínt, és fele annyi vizet. Ebben az elegyben rotyogtatom tovább fedő alatt, amíg megfő a hús, kb. 35-40 percig. Ha nagyon elfogyna a leve, akkor adok hozzá egy keveset a tészta főzővizéből.

Merthogy a tésztát is elkezdem kifőzni, #PROTIPP: a leírás szerinti idő mínusz két percig – így nem fog túlfőni a tészta…

Amikor a hús már kezd elválni a csontoktól, akkor kész a ragu. A tészta főzővizéből ilyenkor mindenképp adok hozzá kb. fél decit, ugyanis az abban lévő kifőtt keményítő segít a szaftot selymesebbé, tapadósabbá tenni – így könnyebben a tésztán marad.

Már csak a tányérba rakás meg egy laza bor kitöltése van hátra. Aztán lehet falni

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20181208_112124.jpg

img_20181209_101644.jpg

 

Szólj hozzá

nyúl répa tejszín mustár fokhagyma tészta olívaolaj vaj kurkuma szalonna lilahagyma babér Faith No More