2018. júl 24.

tortilla * paradicsom * chili

írta: vendégszerző gasztrocker
tortilla * paradicsom * chili

... avagy piacolós mexikói tekercs csípősen

37649314_10209818034726034_3585357154451718144_n.jpg

Vendégposzt!

Az  Old Time R'N'R Magazine vonat tovább robog itt a blogon, most megint Sebők Tomi masiniszta írta meg nekünk a mexikói tekercsét. Úgy látszik, nem csak én kattantam rá a piacra, máshol is hasonlóan jó tapasztalatokat szerezhet az ember... ;)

Mindenek előtt el kell, hogy mondjam, nem nagyon rajongok a mexikói kajákért, ezt a tekercset azonban nagyon imádom, talán amiatt, mert van egy magyaros amolyan lecsós beütése. A délelőttöt az alapanyagok beszerzésének szenteltem, ellátogattam Szentesen havi egy alkalommal megnyitó Garaboly Gasztro Piacra. Van egy feelingje annak, ha piacra jársz, és nem csak belibbensz valamelyik szupermarketbe. Én azért szeretem ezt a helyet, mert személyesen találkozom az eladókkal, bármit kérdezhetek és nem utolsó sorban helyi termelők termékeit vásárlom.

A Helóta Biokert standjához indultam paprikáért és paradicsomért. Azt gondolná az ember, nem is olyan nehéz 3 ilyen, 3 olyan. Nah, ez itt nem játszott, mert óriási választék volt. A termelő, Csabi azonnal ajánlott nekem lédús zebra paradicsomokat, jött még velem zöld és kápia paprika is, grátiszba pedig kaptam 2 chilipaprikát is. A piac szívében egy sajtpultnál is megálltam, amit eredetileg nem terveztem, de a nagyon durván csalogatott a chilis házi sajt, a kóstolás után vettem is egy jókora darabot belőle.

Hazaérve nekiálltam a tekercs elkészítésének. A raguhoz csirkemellet csíkoztam és olíva olajon elkezdtem pirítani. Közben sóztam és Cayenne-borsot is raktam rá. Amikor szép aranybarnára sült, hozzáraktam a paprikát és a paradicsomot, egy főtt csemegekukoricát is „lekopasztottam”, azt is beleraktam és persze Csabi chilipaprikájának közel felét is beledaraboltam. A lédús paradicsom annyi levet engedett, hogy egyáltalán nem volt szükség más folyadékra, szaftos ragú lett belőle.

A tortillát könnyebb megvenni a boltban, azonban filléres tétel, ha otthon készíti az ember. 40 dkg liszt, 4 ek olaj, 1 ek só, és kb 2 dl langyos víz… (5 db-ot adott) utóbbit kb kortyonként fokozatosan öntöttem a dagasztógépbe. A tészta akkor jó, amikor kicsit lágyabb, mint a kenyértészta. Én fogtam az egészet és maroknyi gombócokat szaggattam belőle, amit kinyújtottam és palacsintasütőben 1-1 percig sütöttem mindkét oldalát. Az utolsó fázis az összepakolás. A torilla közepére halmoztam a ragut, pakoltam rá egy kis tejfölt és reszeltem a tetejére a chilis sajtból. Feltekertem és toltam az arcomba.

Imádom ezt a kaját, az egyik nagy kedvencem, próbáljátok ki ti is. A kötelező zene sem maradhat el, ami most Dead Daises lesz.

Ha neked is csorog a nyálad, vagy esetleg neked is dallamtapadásod lett, legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

37607151_10209818034846037_8712822222042955776_n.jpg

37629130_10209818035086043_3470390835671990272_n.jpg

37630470_10209818035006041_7173561038997028864_n.jpg


Szólj hozzá

mexikó recept paradicsom paprika tortilla sajt chili The Dead Daisies