2018. jún 01.

zöldség * gyümölcs * girlpower

írta: vendégszerző gasztrocker
zöldség * gyümölcs * girlpower

akis_smoothie_02.jpg

Ha tél végén (elején, közepén?) írtam volna meg ezt a cikket, akkor tuti címlapra kerülhettem volna egy „filléres vitaminbomba tavaszi fáradság ellen” típusú cimmel, de sebaj: így is jó eséllyel megütünk egy örökzöld témát: egészséges életmód és fogyás.

Kezdjük azzal, hogy a rendszeres smoothizás roppant olcsó mulatsággá válik, és függést okozó hobbivá válik, ha az ember beruház egy smoothie -maker nevezetű készülékre.

Az elkészítési idő minden esetben 3-5 perc.

Ilyenkor az ember szertartássá teszi a 2-3 naponta piacra járást, és alapanyagvásárlást. Zöldség, gyümölcs, és variációs lehetőségek végtelen számban.

E miatt gyakorlatilag nem is tudok pontos receptet írni, inkább kiválasztottam nektek három típust – kis túlzással ezen akár el is lehet éldegélni egy ideig.

#HealthyBreakfast smoothie, ami olyan, mint egy könnyű nyári flört

Hozzávalók: 2-3 szem gyümölcs és víz, vagy tej…én az utóbbit hanyagolom, mert nem szeretem, de aki szereti az ízét és/vagy tartalmasabbá akarja tenni a smoothiját, az használja nyugodtan.

A recept nagyon egyszerű: a gyümölcsöket felszeleteljük, beletesszük a smoothie makerbe, felöntjük vízzel, vagy tejjel és jöhet bele a bolondság: a reggeli anyagba mehet egy kis zab, esetleg egy kis méz, vagy bármi (mazsola, chilli, de komolyan bármi, amit otthon találsz és nem félsz beletenni a smoothiedba.) Nekem egy hosszú kísérletezés során annyi félresikerült kísérletem volt, ami „nem finom, de lenyomom, mert kész”, hogy nagyon edzetté váltam. Aki nyitott a saját magával végzett emberkísérletekre, az tényleg nyugodtan engedje el magát. Aki konzervatívabb, annak marad a hagyományos, gyümölcsök által nyújtott édes és könnyed ízvilág. Két aranyszabály van: nem mindig jó ha variáljuk a különböző dolgokat: lehet csinálni például tropical típusú smoothiet (banán, narancs, kiwi, stb.) vagy idénygyümölcsökből hazait (jön a nyár, a smoothie tárház kimeríthetetlen lesz: barack, eper, szilva, görög-és sárgadinnye, körte, stb.) Egyetlen kivétel, egyszersmind aranyszabály van: legalább egy fél alma minden smoothie-ba kell: valami miatt az alma ad egy olyan textúrát az egésznek, ami gusztává teszi az egész cuccot.

ZENE

Még rockerkörökben is éles vita folyik arról, hogy a rock’ and ’ roll műfajban hová kell tenni a csaj előadókat/zenekarokat, meg hogy jól áll e nekik ez a dolog. Én úgy gondolom, hogy abszolút, sok esetben a kissé közhelyes és bugyuta rockzenéket is tökre bírom, csak azért, mert lányok adják elő. Ezért örökké hálás leszek a világ első lány rock (vagy inkább punk?) formációjának, a Joan Jett vezette The Runaways-nek.

#GyúrósSmoothie , amitől szerelmes leszel magadba

Ez nem más, mint az előző gyümölcsös cucc sporttáplálkozásra kitalált továbbfejlesztett változata, amolyan „edzésutáni”.

Mivel a forgalomban lévő táplálékkiegészítők általában édes (csoki, fehércsoki, vanília stb.) vagy gyümölcsös (epres, kiwis, banános, gránátalmás stb.) ízű, ezért ezekkel keverve egyáltalán nem trollkodjuk szét a cuccot. A vitaminokkal és nyomelemekkel teli gyümölcsök mellett simán elfér az izomépülést segítő fehérje és/vagy aminósav adag. A végeredmény egy habos-babos gyümölcstorta ízével bíró, de színtisztán szükséges dolgokat tartalmazó hasznos dolog lesz, aminek meglátszik amjd az eredménye.

 ZENE

Akik ismerik a internetes ál-kultúrális ámokfutásaimat, azok tudják, hogy az öregvonalas rock and roll (ld. Old Time Rock And Roll Magazine), a grunge (Grungery- Temple Of The Blog) de még a hip-hop, és az elektronikus zene is a hallgatottsági listámon van. Egyetlen fekete foltom van, a ’80as évek cicanadrágos, papírgitárhangos glam rockja. (na jó, meg a siratós-alter). A Mötley Crüet bírom, de a többi nálam kuka. A stílus legjobb formulái mesterien levevő, és kiválóan parodizáló Steel Panther viszont- talán épp emiatt- óriási kedvencem. Outfit tekintetében a srácok amúgy nagyon jó csajok.  Szomorú vagy? Tedd be! Gyúrás után napfényes kalifornia hangulat kell? Tedd be! Igazi nyári fesztiválzene:

#StarndForma smoothie, ami olyan szigorú, mint egy testépítő diéta

Ez gyakorlatilag nem más, mint a zöldséges smoothie. És hogy miért #StrandForma? A smoothie makeremet a Jézuska hozta, de tudjátok, hogy mi volt előtte: „in hungarian we don’t say merry christmas, we say egyél még kislányom/kisfiam, hát mit csinálok ennyi maradékkal, and i think is beautifull”. Szóval januártól elkezdtem egy szolid diétát. És láss csodát: nagyon hamar lementek a kilók, kb. 10 nap alatt 5, simán. Természetesen itt is lehet variálni végtelenül: répa, káposzta, cékla, karalábé, paradicsom, paprika, bármi jöhet. Az ALMÁS ARANYSZABÁLY viszont itt fokozottan él, főleg, ha keményebb dolgokat (pl. a cékla és a répa pont ilyen) tesz az ember. Az alma lédús, és rostos, összefogja az egész kreálmányt. Illetve, azért a sok zöldség nem annyira biztosítja azt az ízorgiát, amit a gyümölcsös verzió, így érdemes a fűszerekkel kísérletezni: só, bors, zöldfűszerek legyenek kéznél (merészebbek esetleg itt is elővehetika  chillit, de a savanyú káposzta leve sem egy ördögtől való dolog).  És egy túlélőtanács a végére: mivel ilyenkor ezt a cuccot vacsorára (vagy a helyett) érdemes fogyasztani, és a kis magyar gyomrunk nem ehhez van szokva, ezért a zöldség okozta gyomorsavtúltengés kialakulását (és a smoothie krémesebb állagát) segíthetjük egy odacsempészett kanál tejföllel/joghurttal/kefírrel.

ZENE

A nagy elődök nyomán haladó The Donnas pár éve nagyot dobbantott, és irgalmatlanul jól hozták a flegma csajos rock and rollt. Mivel ez a zöldséges smoothie kicsit azért megöli pár nap alatt az ember lelkét (finom, meg minden, de jóllakottság érzést csak korlátozottan biztosít-viszont, mint tudjuk a kockahas a konyhában készül). Szóval a lányok ezen dalát bátran ajánlom hozzá:

Rendhagyó a poszt, így a vége is az lesz: ugyanis a posztot nem én (FR), hanem nagybecsű Old Time Rock And Roll Magazine oszlopos tagja, Kiss UtolsóCsillagharcos Ákos zeneértő fitnesz-guru (már papírja is van róla) írta. Bírom a srácot, az írásait és a zenei ízlését is, még ha a fenti tételekre én is csak pislogtam az elmúlt időben, míg végre idevetettem ezt a pár sort. Remélem tetszett, és még lesz hasonló vendégposzt! Ha meg sikerült saját smoothie-t készíteni, ne fogjátok magatokat, kommentben jöhetnek képpel, recepttel...

akis_smoothie_01.jpg

*** a képek a debreceni Volt egyszer egy kávézó-ban készültek ***

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

 

Szólj hozzá

gyúrás smoothie The Runaways Steel Panther The Donnas