2016. jan 29.

sörös, csokis, ráadásul süti

írta: (R)ichie
sörös, csokis, ráadásul süti

 

img_20160101_1928132.jpg.jpg

... kell ennél több? Nekem nem, itt a legújabb kedvencem desszert vonalon. Masszív, kicsit ragacsos csokoládé, gyümölcsös, de mégis van a háttérben valami kesernyés maláta íz...

Tom Kerridge-től indult a recept, aki most a legújabb brit kedvencem, van neki egy két Michelin-csillagos kocsmája, ami azért is nagy szám, mert nincs még egy ilyen elismerésű pub a világon... Óriási a fickó (minden értelemben), imádom nézni, ahogy a húsokkal bánik, a salátaöntetként meg simán használ meleg kacsazsírt. És az arcán olyan átszellemült vigyorral magyaráz, hogy neki elhiszem, jó az úgy.

Szóval az eredeti recept ale típusú sört ír, meg egy édes borítást is a sütire, de az utóbbit már túlzásnak gondoltam, az előbbi helyett meg van itthon sokkal jobb: egy szentandrási Betyár Király. A bak sör sötét színe és a gyümölcsös íze jól fog menni a csokihoz - és tényleg.

  • 2 dl Betyár Király sör (szobamelegen)
  • 50 g kakópor
  • 110 g vaj
  • 275 g barnacukor
  • 175 g liszt
  • 2 db tojás
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1/4 kk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 225 g keserű csoki legalább 70%-os
  • kevés vaj és liszt a forma kikenéséhez

Előkészülök: kinyitom a sört, kiöntök belőle egy decit a poharamba, belekóstolok, a többit hagyom megmelegedni, közben feltekerem a sütőt 180 fokra, a hosszúkás sütőformám kivajazom, majd belisztezem.

https://www.youtube.com/watch?v=K4dx42YzQCE

Egy nagy keverőtálba a folyósra melegített vajat és a cukrot összekeverem, hozzáöntöm egy másik tálban összekevert kakaós sört, beleütöm egyesével a tojásokat és mindegyikkel alaposan elkeverem a folyadékot. A lisztet összekeverem a sütőporral és a szódabikarbónával, majd hozzáborítom az előbbiekhez. Belecsippentem a sót is, meg a csokit. Ha van főzős csokilencsém, azt használom, ha nincs, a tábla csokikat belereszelem a masszába, majd jól elkeverem az egészet.

A kivajazott, kilisztezett formába öntöm az egészet és megy a sütőbe fél órát. Max. 35 percet marad, negatív tűpróbáig (a süteménybe szúrt hústűn kihúzás után nem marad tészta).

Kb. 20 percet hagyom hűlni, a gyerekek forró csokit kapnak hozzá, a felnőttek meg...

... egy pohár Szentandrási Betyár Királyt. Szerintem Rózsa Sándor is pödörne egyet a bajszán, és kérne még egy szeletet.

[gallery ids="1599,1595,1594,1593,1592" type="rectangular" orderby="rand"]

Szólj hozzá

csoki sütemény sütőpor Békésszentandrás The White Stripes