sült rizs extra
Extra? Igazából semmi extra, de mégis, olyan jól esik az embernek ez a köret, hogy vagyok olyan elvetemült, néha főételnek eszem...
Van, amikor sütök hozzá egy húszdekás marhahátszínt, teriyaki szósszal marinálva, nagy lángon alaposan körbepirítva, már amennyire lehet alaposságról beszélni négy-öt perc alatt... Azután vékonyra szelve, a közepén még halvány-rózsaszínen, utólag sózva három/négy adagra szétosztom.
Néha meg készítek hozzá ázsiai salátát mungóbab csírából és reszelt répából rizsborecettel, pici halszósszal. Na meg kiskanálnyi baromi erős chilikrémet is keverek bele, csak hogy csípjen is valami.
Na de most maradjunk csak az alapnál, ami esetünkben az extra: a sült rizsnél.
- 30 dkg rizsből főtt rizs
- 25 dkg fagyasztott wok zőldség
- 2 ek halszósz
- 3 ek édes chiliszósz
- 4 ek teriyaki szósz
- 1 marék kesudió
- olaj
Ha gáztűzhelyem lenne, úgy kezdődne ez a mondatom, hogy előveszem a wokot. Most úgy kezdem, hogy előveszem a vastagaljú serpenyőmet - igen, elektromos tűzhelyem van -, felforrósítom, beledobom a kesudiót és megpirítom. Jól jön majd a ropogós állaguk a puha zöldségek és a rizsszemek között...
https://www.youtube.com/watch?v=JU5LMG3WFBwKevés olajat teszek a serpenyőbe, beleszórom a zöldségeket is, és gyakran rázogatva megpirítom ezeket is, közben locsolgatom a szószokkal, kb. a felét felhasználva. Amikor már majdnem készek a zöldségek, hozzájuk öntöm a főtt rizst, meg a szószok maradékát, és nagy lángon, rázogatva megpirítom a rizst. Néha hagyom pihenni a keveréket, időt hagyva a rizsnek, hogy alaposan megpiruljon, odakapjon egy picit. Így lesznek puhára főtt, meg ropogósra sült részei is.
Az ázsiai ételekben a négy fő íz egyensúlyozik egymással, itt a halszósz a sós, a teriyaki az édes, a chili a csípős ízekért felel. HA jól csináltuk, a keserű épp, hogy megjelenik, nagyon-nagyon halványan az odakapott rizsszemek égett felszínén...
Kis tálakba tálalva, evőpálcikákkal esszük. Legalábbis, mi türelmesebbek...