rizs és hús - rizseshús
Rizs és hús - hadarva, egybe olvasva: rizseshús. Egyik kedvenc ételem gyerekkoromból (az igazság az, sok van onnan, akkor még anyukám főzött ránk). Persze én máshogy csinálom, mert egyrészt olyan úgysem lesz, másrészt meg majd én megmutatom, höhh.
- 0,5 kg sertéslapocka
- 0,4 kg rizs
- 2 ek (mangalica) zsír
- 2 fej vörös hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek pirospaprika
- 1 ek vörös curry paszta
- 1 db marhahúsleveskocka
- só, bors.
A rizsnek - és persze a húsnak is - kell 20-25 perc, hogy elkészüljön közepes láng felett / fedő alatt - néhány keverő mozdulat közreműködésével.
Pont van idő a klasszik kísérő, az uborkasaláta elkészítéséhez. Előszőr is egy egész kígyóuborkát vékonyan szeleteljünk fel. Ehhez a művelethez legjobban valami Scooter szám illene, de egy vérbeli gasztrock blogon ilyet nem találtok, helyette tessék erre headbangelve aprítani:
[youtube=http://youtu.be/eBIa0o36pPo]
Ujjakra vigyázni! Egy tálba 4 evőkanál cukrot teszek, másfél kanál ecet-eszenciával és 4 dl langyos vízzel felöntöm. Még egy csipet só, és alaposan felkavarom, kóstolom, utána ízesítek, kóstolom, ízesítek, kóstolom, ízesítek, sosemleszvége bass ... Egyszercsak vége lesz: sikerül hasonló ízeket elérni, mint amire emlékszem gyerekkoromból, na akkor megállok, jó lesz úgy: uborka szeletek zutty a tálba, ebédig hadd érlelődjetek.
Ez a kaja akkor jó, ha már a rizsszemek megduzzadtak és megpuhultak, a hús is puha, és a szaft a lábosban az étel tetejéig áll. Nyugi, kb. 10 perc pihentetés alatt a rizs magába szívja a szaft felét, a sok ízzel együtt (úgyhogy itt az utolsó alkalom a sózásra) és a rizseshús eléri a kívánt állagot.
A pihentetés alatt elkészül a teríték is, és közben olyan illatok vannak a levegőben, nem kell senkinek szólni, hogy jöjjön enni!