darált hús, tészta, paradicsom
Nem csak milánóit lehet készíteni a fenti háromból. Van más. Például húsgolyók paradicsomos szószban, spagettivel. Persze nem csak így egyszerűen...
A csavar a fűszerezésben van.
Kell hozzá:
- 500 g darált sertés hús (20%)
- 500 g spagetti tészta
- 500 ml passata
- 500 ml főzőtejszín (20%)
- 1 ek vörös curry paszta
- 1 ek madras curry por
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek szárított bazsalikom
- 1 ek szárított kakukkfű
- só, bors
A golyókészítés közben a hagymákat felaprítom.
Felhevített serpenyőbe öntöm az olajat, majd amikor az is forró, akkor belerakom az összes golyót és pár perc alatt minden oldalán enyhén megpirítom. Amikor már a golyók minden oldala kapott egy kis pírt, beleszórom a vöröshagymát, hagyom azt is pirulni, sokszor rázogatom a serpenyőt, hogy semmi ne égjen oda. Ezután jön a fokhagyma és a curry paszta, gyors keverés után rögtön nyitom a passatát, és zúdítom a serpenyőbe. Az első bugyogás után mehet bele a tejszín. Na meg a szárított fűszerek fele, só és bors.
Kis lángon hagyom rotyogni, kb 20 percen keresztül, közben sűrűn kevergetem.
Felteszem a főzővizet jó sok sóval, amikor felforrt, kifőzöm benne a tésztát. Nem főzöm túl, azt úgy egyáltalán nem szeretem. Majd két-három kanálnyi főzővizet belekeverek a szószba, a keményítő selymesíti a mártást - legalábbis erre esküszik minden TV-s séf, én meg elhiszem nekik. Ekkor teszem bele a fűszerek maradék részét is, elkeverem, és megkóstolom: ha kell még bele só, hát teszek bele. Még öt percig hagyom, azután kész.
Tálalás, evés, rock'n'roll. Ennyi.
https://www.youtube.com/watch?v=WGt-8adyabk
Persze egy kis reszelt parmezánnal még jobb. De hát melyik tészta nem jó vele?