2016. jún 24.

magyar eper, amerikai palacsinta, görög joghurt

írta: (R)ichie
magyar eper, amerikai palacsinta, görög joghurt

avagy desszert a nemzetköziség jegyében!

img_20160521_080127_2.jpg

Van itthon eper. Szeretjük a palacsintát is (de a fene se fog órákon keresztül a forró serpenyő felett állni). Jól esne egy kis hűsítő falat is... Legyen reggelire epres-joghurtos amerikai palacsinta!

  • 3 tojás
  • 15 púpozott evőkanál liszt
  • 2 dl sima görög joghurt (2 kis pohár)
  • 1 dl csokidarabos görög joghurt
  • 0,5 tasak sütőpor
  • 3 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 10 szem eper
  • friss menta

Az epret félbevágom, kivágom a szárát, majd abba a kis lábasba hajítom, amiben már várja egy kanál cukor. Amikor végzek az utolsó eperszemmel, alágyújtok és nem kevergetve, csak picit rázogatva karamellizálom őket, majd hagyom kihűlni a lekapcsolt gáz felett. 

A tojásból, sima joghurtból, lisztből, 2 evőkanál cukorból, na meg a sütőporból egy nem túl folyós palacsinta masszát keverek. És ha éppen jó napom van, a csipet sót sem hagyom ki... Előfordul néha, hogy kicsit jobban folyik, mint kellene, ilyenkor adok hozzá lisztet, ha meg túlságosan egybeállt, keverek bele pár csepp tejet.

A felforrósított teflonos aljú serpenyőbe csöpögtetem a palacsinta-masszát, hagyom szép körökben elterülni - vagy éppen artist-kodom kicsit, szívek, autók, mikiegérfejek, ésatöbbik pirulnak olyankor a serpenyőben. Sokszor jön is a visszajelzés a serpenyő-művészetemre, a múltkor például a - szerintem - jól sikerült virágra kaptam elismerő bókot:

Hm, egész jól sikerült ez az autógumi, Apa!

Őszintén remélem, hogy a kinézetére vonatkozott a kijelentés, és nem az állagára...

Amikor már látom, hogy a massza a serpenyőben összeállt, gyorsan megfordítom, és ezt az oldalt is megsütöm. Persze az elsők nem szoktak sikerülni, mert nem elég ám csak letekerni a gázt a minimum fölé egy picivel, hanem meg is kell várni, hogy a serpenyő visszahűljön, különben túl fekete lesz a palacsinta egyik fele...

A több részletben kisütött palacsintákból párat teszek egy-egy tányérra, rákanalazok egy kis hideg, csokidarabos joghurtot, majd ráaplikálok a halom tetejére pár szem cukormázas epret. Díszítésként még jöhet egy ágcsúcsnyi menta.

Meg persze a vigyorgás, miközben esszük. Esküszöm, legközelebb pezsgőt is bontok, úgyis azt tanultam, hogy reggelire az a menő.

 Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20160521_075153_2.jpg

img_20160521_080051.jpg

Szólj hozzá

eper amerikai palacsinta görög joghurt Fish!