padlizsán, rizs és curry
Így ősszel jönnek az esős, szürke befordulós esték, nyúlik a levegő, szakad az ég. Amikor a kabátodat nem tudod már simán a fogasra tenni, amikor hazaérsz, mert összevizezné a többit... Na ilyenkor jól esik valami fűszeres, de nem túl nehéz kaja (két egy pohár nehéz vörösborral). Ez a töltött padlizsán segít átvészelni a sötét, zuhogós időszakokat. A curry-íz miatt a hús sem hiányzik, elég testes, melegséggel tölti el a szád. Szóval nincs depi, csak kaja kifulladásig (és persze pia meg rock)!
- 2 db közepes padlizsán
- 20 dkg rizs
- 1 fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marhahúsleves kocka
- 2 ek curry paszta
- 5 dkg parmezán
- olaj, olívaolaj
- só, bors
Nekiugrom a hagymának, apróra vágom, a tálba kaparom a félbevágott padlizsánok belsejét. Az apróra vágott fokhagymával összekeverem az egészet.
Egy kisebb lábasban olajat hevítek, rászórom a rizst, kicsit megpirítom és felöntöm kétszer annyi forróvízzel, beledobom a leveskockát, kevergetem, majd lefedem. Öt perc múlva újra keverem, lefedem és lekapcsolom a tűzhelyet alatta. Hagyom 15 percet, és kész a rizs.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=XjPIRm7PjZw[/embed]
A serpenyőben kevés olívaolajon megpirítom a curry pasztát, hozzádobom a hagyma-padlizsán kombót, és nagyjából megsütöm. Aztán hozzákeverem a rizshez, és a tepsibe pakolt padlizsán-héjakba halmozom az így kapott pasztát. A tetejükre reszelek némi parmezánt, meglöttyintem pici olívaolajjal és irány a sütő 160 fokon, max 15 percre - amíg meg nem pirul a teteje.
[gallery type="rectangular" size="medium" ids="708,709"]Na most már bontsunk egy bort...