2015. sze 18.

a kávé háza - szekszárdon

írta: (R)ichie
a kávé háza - szekszárdon

wpid-img_20150916_1318283.jpg.jpeg

Ugyan Szekszárdon munka miatt töltöttünk el két napot nemrégiben, azért egy magyar bajnok barista kávézóját ki nem hagytuk volna... És milyen jól tettük!

A kicsi, nagyon külvárosi kávézót nem könnyű megtalálni, még jó, hogy taxival mentünk először, mert különben simán elmentem volna mellette.

Őrület volt a köbön. Megszálltuk a kávézót tízen, a pulthoz telepedtünk, ami mögött ott pöffeszkedett egy négykaros kávégép, meg mosolygott két barista. Igaz, csak egy kávéra ugrottunk be, de a végén jóval több lett ebből a kávézásból. Olyan félórás spontán kóstoló-bemutató-oktatás kerekedett, hogy azóta többünk kávézási szokása is megváltozott. Hallottunk a kávé pörköléséről (készítenek saját pörkölésből is, világos, friss, savanykás ízvilágú), a termőhelyek fontosságáról, ők, mint kávékészítők mennyi kávét isznak egy nap, miért készítik fordítva (nem, nem ők vannak fejjel lefelé...) az aeropress-t, és megmutatták, milyen egy jó záróhab a presszón.

Előkerült egy kabrió kotyogó is, némi tuninggal - amiről nem beszélhetek...

A végén annyira belemelegedtünk, hogy kaptunk kóstolót a 12 órán át hideg vízzel csepegtetett kávéból is.

Mindezt zárás előtt két perccel, mosolyogva, nem siettetve, kedvesen és őszintén. Le a kalappal előttük!

[gallery type="rectangular" ids="872,873,874,876,877,878,895,896,897,899,900,901"]

Másnap még visszamentünk ebéd után, kipróbálni a saját pörkölésű kávéjukból egy eszpresszót. A barista elénk tette a lefőzött italokat, majd elfordult, készítette e többi rendelést. Mi meg ketten elfeleztünk egy cukrot, valahogy éreztük, hogy nem kellene ebbe túl sok. Ahogy visszafordult a mester, meglátta az üres cukrospapírt, ijedten felkiáltott: Tettetek bele cukrot?! majd legyintett egyet és azt mondta:

Na akkor főzök másikat!

És azt hiszem még mormogott maga elé valami olyasmit, hogy értelmezhetetlen így a kávé, nehogy megigyátok...

Hát, ennyire komolyan veszik itt a kávézást, a képek nem adják vissza az igazi hangulatot és ízeket - ettől függetlenül extra infókért kattintsatok rájuk -, úgyhogy mindenkit buzdítok a személyes kóstolásra, hajrá!

Szólj hozzá

kávé Walking Papers