2015. jan 12.

kolbásszal töltött karaj

írta: (R)ichie
kolbásszal töltött karaj

[caption id="attachment_108" align="aligncenter" ]wpid-dsc_5897.jpg a fogpiszkálót nem fontos megenni...[/caption]

Ha jön egy kisebb vendégség, jól jön egy kis hidegtál. Ennek része lehet a vékonyra szelt kolbásszal töltött karaj. Ez király. Persze nem ám csak úgy. Hanem édes mustárral!

  • 1 kg sertés karaj
  • 1 szál gyulai kolbász
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db leveskocka
  • 4 ek édes bajor mustár
  • 1 ek szárított zsálya
  • 1 ek méz
  • só, bors

A húst kiveszem a hűtőből kb. fél órával előbb, mint ahogy hozzáfogok. A mustárt összekeverem a mézzel és a zsályával. Szerintem a zsálya kifejezetten jó haverja a sertésnek. Kár, hogy nekem eddig sosem sikerült fűszernövényként három hétnél tovább életben tartanom egyetlen példányát sem. Na de ez egy másik lap.

A karajba szúrok egy hosszú lukat, mustárkeveréket küldök bele, ami így könnyen hangzik, de nem úgy van. Szóval beleszenvedem, belekenem a hús belső oldalára a masszát. Mire nyakig maszatos vagyok, elkészülök a feladattal is. Kb. a felét használom fel erre - a húsra és a könyökömre. Ekkor beletolom a kolbászt. Kívülről besózom, borsozom, kicsit bele is masszírozom.

200 fokra előmelegített sütőbe tolom a kevés vízzel körbeöntött, tepsiben alufóliával lefedett húst. Lefedés előtt beledobom a vízbe a leveskockát és a fokhagymát, hadd legyen jó íze a gőznek, amiben sül-fő-párolódik a hús.

Ahogy bent van a tepsi a sütőben, letekerem 160 fokra, és békén hagyom 50 percet.

Amint letelt az 50 perc, leszedem az alufóliát, rákenem a maradék mustárt, majd így tolom vissza a sütőbe 15 percre. Utána hagyom kihűlni, majd vékonyra szeletelve tálalom. Jó lesz.

 

Francia saláta? Almás-céklás zöldsaláta? Friss kenyér? Ehhez a kajához m-i-n-d-e-gy.

Szólj hozzá

mustár sertés karaj kolbász AC DC