kolbásszal töltött karaj
[caption id="attachment_108" align="aligncenter" ] a fogpiszkálót nem fontos megenni...[/caption]
Ha jön egy kisebb vendégség, jól jön egy kis hidegtál. Ennek része lehet a vékonyra szelt kolbásszal töltött karaj. Ez király. Persze nem ám csak úgy. Hanem édes mustárral!
- 1 kg sertés karaj
- 1 szál gyulai kolbász
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db leveskocka
- 4 ek édes bajor mustár
- 1 ek szárított zsálya
- 1 ek méz
- só, bors
A húst kiveszem a hűtőből kb. fél órával előbb, mint ahogy hozzáfogok. A mustárt összekeverem a mézzel és a zsályával. Szerintem a zsálya kifejezetten jó haverja a sertésnek. Kár, hogy nekem eddig sosem sikerült fűszernövényként három hétnél tovább életben tartanom egyetlen példányát sem. Na de ez egy másik lap.
A karajba szúrok egy hosszú lukat, mustárkeveréket küldök bele, ami így könnyen hangzik, de nem úgy van. Szóval beleszenvedem, belekenem a hús belső oldalára a masszát. Mire nyakig maszatos vagyok, elkészülök a feladattal is. Kb. a felét használom fel erre - a húsra és a könyökömre. Ekkor beletolom a kolbászt. Kívülről besózom, borsozom, kicsit bele is masszírozom.
200 fokra előmelegített sütőbe tolom a kevés vízzel körbeöntött, tepsiben alufóliával lefedett húst. Lefedés előtt beledobom a vízbe a leveskockát és a fokhagymát, hadd legyen jó íze a gőznek, amiben sül-fő-párolódik a hús.
Ahogy bent van a tepsi a sütőben, letekerem 160 fokra, és békén hagyom 50 percet.
Amint letelt az 50 perc, leszedem az alufóliát, rákenem a maradék mustárt, majd így tolom vissza a sütőbe 15 percre. Utána hagyom kihűlni, majd vékonyra szeletelve tálalom. Jó lesz.
Francia saláta? Almás-céklás zöldsaláta? Friss kenyér? Ehhez a kajához m-i-n-d-e-gy.