lencse leves
Az ugye megvan, hogy újév napján muszáj lencsét enni?! Merthogy úgy leszünk gazdagok... Hát persze, hogy nem, de attól még tartom a hagyományt, január elsején lencseleves van, és kész.
Kezdetnek egy kis klasszikus, kicsit másképp:
https://www.youtube.com/watch?v=Cs0vXgeUW9o
Kell hozzá:
- 250 g lencse
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál répa
- 1 szál fehérrépa
- 2 db krumpli
- 2 ek zellerzöld
- 2 marhahúsleves kocka
- 200 g bacon
- tejföl
- só
A lábasba öntöm a lencse négyötödét az áztató vízzel, majd felforralom a még hozzáadott vízzel együtt. Közben beledobálom a megpucolt, félbevágott hagymákat és a többi zöldséget is. Mindegy, mekkorára vágom fel, a végén úgyis összeturmixolom az egészet. Beledobom a húsleves kockákat is.
Kb. 1 óra, max másfél, és összeturmixolom az egészet. Kb. a felénél megkóstolom, ha nem elég sós, akkor sózom.
Közben fél óra alatt egy kisebb lábosban, a nagyobból lopott 3-4 merőkanálnyi levessel még éppen olyanra főzöm a maradék lencsét, hogy érezni lehessen a szemeket, ahogy ráharapunk. (tehát sokszor kóstolgatni, kevergetni kell)
Kb. 15 perc kell ahhoz, hogy lassú tűzön megpirítsam a 0,5 x 0,5 centisre kockázott bacont, gyakori kevergetés mellett.
Polipok és gordonremzik a fentieket akár egyszerre is csinálhatják...
Na, ha kész minden, akkor jöhet a tálalás: a tányér aljába kevés kevéssé főtt lencsét és bacont teszek, majd erre merem a forró levest és egy kanál tejfölt pakolok mindezek tetejébe.
A kapszaicin függők, mint én, még morzsolhatnak bele egy szárított csilit is.
Na, ki lett gazdag másnapra?