2015. jan 05.

burek

írta: (R)ichie
burek

[caption id="attachment_111" align="aligncenter" ]wpid-dsc_60472.jpg.jpeg papírba csomagolva, a pékségben, esetleg előtte fogyasztva az igazi...[/caption]

Nemrég Szerbiában jártam. Persze, hogy vettünk bureket. Persze, hogy húsosat. Azt ajánlom, hogy ne hazafelé, de leginkább ne otthon egyék meg, hidegen nem olyan eget rengető. Ott rögtön, langyosan - de ha épp most jött a kemencéből, akkor forrón - fogyasszák. Úgy a legjobb.

A burekkel Horvátországban, vitorlázásaink során kötöttem ismeretséget - és azonnali barátságot is. A burek volt az, ami miatt mindig bevállaltam a hajnali pék-járatot. A nagy, korong alakú kenyerek mellé mindig kellett hozni bureket is. Húsosat mindenképp, de ha volt túrós, akkor abból is jó volt pár adag. Ott helyben, a pékségben, vagy épp előtte, a tengerparton, mindig megettünk egy adagot ketten, esetleg hárman. Ahányan csak leklaffogtunk a tangapapucsainkban a városka egyik pékségéhez...

Aztán a többit meg a hajón. Addigra lefőtt a kávé, na meg ki volt töltve az első pálinka. Ami után jött a többi, így nem volt haszontalan az a finoman zsíros, nehéz tészta... Persze a reggeli az meg egy más tészta, az még csak ezután következett.

 

Húsos vagy túrós a kedvenc? Esetleg a pizzás?

Szólj hozzá

vitorlázás burek tangapapucs Szerbia Horvátország