2018. okt 11.

pizza * sonka * kukorica

írta: (R)ichie
pizza * sonka * kukorica

... avagy gyors pizza recept sörivási alibivel

img_20181009_152858.jpg 

Nemrégiben igény merült fel egy pizza receptre, így hát leírom azt, amit én szoktam sütni, ha nápolyi stílusú pizzára adódik kedvünk. Oké, ez így fellengzős, ezt itthon tepsis pizzának mondják. Vastag tésztája van, és egy tepsinyi területet éppen befed. És kb tíz percig tart. Mármint felfalni...

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 1 tasak élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1+2 dl langyos víz
  • 1 evőkanál só
  • 1/2 dl sör (érdemes olyanból, amit szeret az ember...)
  • 1/2 dl olívaolaj
  • szárított oregánó
  • lehet extrázni friss bazsalikommal, rozmaringgal

A feltéthez:

  • 5 evőkanál sűrített paradicsom
  • 20 dkg sajt
  • 10 dkg sonka
  • 1 fej lilahagyma
  • 1/2 konzerv kukorica
  • só, bors
  • oregánó, bazsalikom

Elsőként a "kovászt" keverem be, annak úgyis kell 10-15 perc. Egy nagy pohárban lévő fél deci langyos sörre (a többi a hűtőben várja, hogy megigyam) ráöntök még egy deci langyos vizet, abba beleszórom az instant élesztős tasak tartalmát, majd egy evőkanál cukorral összekeverem az egészet. Hagyom felhabosodni, a 15 perc múlva olyan lesz, mint egy jól sikerült latte macchiato.

Amíg éled az élesztő, a dagasztógépbe adagolom a lisztet, a sót és az olívaolajat. Fűszerekkel fel lehet dobni a tésztát, szárított oregánót szoktam beleszórni, és/vagy friss bazsalikomot, rozmaringot tépkedek a lisztbe.

Amikor már felhabosodott az élesztős mix, hozzáöntöm a lisztes keverékhez, még kb. két deci langyos vízzel kiöblítem a poharat, amit aztán beleöntök a tésztához, majd bekapcsolom a gépet. Kb. 2-3 perc alatt egységes tésztát gyúr. Ha nem, akkor általában a liszt - víz arányban van probléma: vagy túl nyúlós - lisztet kell hozzá még adni - vagy túl száraz, és mindenfelé száll a liszt, akkor mehet bele még pár csepp víz. A vízzel óvatosan, egy nagyobb löttyintés is simán átlökhet a ló túloldalára... Úgyhogy van esély egy második pizzaadag begyúrására is, mire megfelelő állagú lesz a tészta... :)

Közben meg persze lehet kortyolgatni a sört, amiből azt a fél decit a tésztába áldoztam...

Ha kész a homogén, egynemű tészta, másfél órát letakarva pihenjen lehetőleg meleg helyen. Mielőtt pihennék, a  szószt összekeverem: sűrített paradicsomhoz keverek kevés sót, borsot és sok zöldfűszert. Ennek se árt, ha kicsit áll, összeérnek az ízek.

A Slowmesh-sel még csak most ismerkedem, de nem esik nehezemre egyáltalán. Grunge-, doom-, stoner és ízes déli usa rockot vegyítik egyedi hangzássá, húzós számokká, ami nekem nagyon bejön. Keresstek rájuk, érdemes belehallgatni a 2017-ben megjelent Something New albumukat. Ha meg valahol látjátok, hogy fellépnek, végképp ne fogjátok vissza magatokat ;)

Ha esetleg elromlana a robotgépem, és kézzel kellene begyúrnom a tésztát, tuti, hogy a Low'n'Slow -t üvöltetném! \m/ 

A pihentetés után a sütőt pizza funkcióra állítom (egyébként 250 fok, légkeverés), a tepsit kevés olívaolajjal kikenem, és belepaszírozom a tésztát. Csak simán beledobom, és a kezeimmel kinyomkodom a szélek felé.

Ha már egy tepsinyi a tészta, rákanalazom a szószt, elkenegetem nagyjából egyenletesre, aztán jöhet a reszelt sajt, rá a lilahagyma és a csíkokra vágott sonka, a végén meg a kukorica. Persze ha épp' csípős kolbász, paprika  meg egy kevés cukkini van itthon, az is mehet rá... De ahogy ismerjük a magyar pizza-topping kreativitást, nem hiszem, hogy nekem kellene tippeket adnom, mi kerüljön egy pizzára. Csak szegény olaszok ne lássák! 

A tálaláshoz igénybe veszem a pizzavágómat, kockákra, majd még kisebb kockákra szeletelem a kész pizzát, friss bazsalikom levéllel csicsázom, és már lehet is enni! És, hát, ha már a sütés alatt söröztem, lehet folytatni a sörös vonalon a folyadékpótlást - tudjátok milyen meleg van a pizzasütő kemence mellett?!

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20181009_152830.jpg

img_20180922_105343.jpg

img_20180922_124530_1.jpg

img_20180922_130454.jpg

Így néz ki egy pizza, ha hagyod, hogy a gyerekek szórják rá a kukoricát (és az egész konzervet odaadod) - majd sütés közben x-boxozol velük, így a széle picit megég... :)

img_20181009_152704.jpg

img_20181009_152754.jpg

 

Szólj hozzá

paradicsom sonka bazsalikom olívaolaj élesztő kukorica liszt oregánó