tojás, krumpli és sajt
Hogy mi a legjobb, ami történhet ezzel a három alapanyaggal? Ha egybeeresztem őket, az...
Persze ezt a párosítást (triósítást de akkor hogy hívják ha az ember három dolgot rak egybe?!) sem én találtam ki, a spanyolok már évszázadok óta készítik a tortilla-jukat... Nem összekeverendő ez a tortilla a mexikói barátaink által készített vékony, lapos tésztakörökkel, amikbe húst meg salátát csavarnak és csípős szószokkal tömnek. És a teljes káosz eredményeképpen abba mexikói lepénybe tekerik a gyorséttermi törökök a döner kebabot - dürümbe. Na de vissza az Ibériai-félszigetre: a spanyol tortilla alapvetően tojást, burgonyát és némi zsiradékot tartalmaz, ezt szokták turbózni sajttal, lilahagymával, fokhagymával, esetleg cukkini, paprika is kerülhet bele - szóval bármi, amit találnak a spájzban...
- 2 szem krumpli
- 6 db tojás
- 10 dkg sajt (manchego)
- 1 fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl tej
- olívaolaj
- só, bors
Kell még egy vastag falú serpenyő, aminek fémből van a nyele, ugyanis sütőben is fog járni az étel...
Nekiállok: krumplit megpucolom, centis kockákra vágom, a lilahagymát szintén. Fokhagymát nagyon apróra vágom. A tojásokat egy tálba ütöm, hozzáöntöm a tejet, és felverem nagy csipet sóval és tekintélyes mennyiségű, frissen őrölt borssal (ha éppen van itthon, egy kiskanálnyi szárított rozmaringot is keverek bele - jól illik a krumplihoz).
Sütőt 180 fokra kapcsolom.
A serpenyőben olívaolajat hevítek, ha éppen van, egy friss rozmaringággal együtt, majd amikor az megpirult, kiveszem, és a krumpli-kockákat öntöm bele. Közepes lángon hagyom megpirulni - ha olyan lenne a serpenyőm, még a fedőjét is rátenném. Na szóval, addig pirítom a kockákat, míg kezdenek barnulni, ekkor hozzáöntöm a lilahagymát is, hagyom megfonnyadni, majd feltekerem a lángot és rádobom a fokhagymát is. Kicsit megkeverem, majd ráborítom a tojásos keverékem. Egy percig kevergetem, sajtot reszelek a tetejére, és az egészet bedugom az előmelegített sütőbe. 10 perc alatt ropogósra sül, és kicsit meg is emelkedik...
Ha már spanyol eredetű a kaja, legyen benne valami eredeti spanyol alapanyag, ezért a manchego sajt - meg mert eléggé kedvelem. Ezt a félkemény sajtot kizárólag a hasonló nevű juhfajta tejéből készítik, 2 kilós kerek tömbökben. Érlelési idejétől függően az íze frissen savanykás, érettebben zamatosan pikánsba fordul. A sötétsárga héját jellegzetes fekete csíkok mintázzák, amit a préselő falemezek hagynak rajta.
[gallery size="full" type="rectangular" ids="1045,1044,1042"]
Egy háromszög torta-szelet - úgy, mint a spanyol tapas-bárokban - és egy pohár könnyű vörösbor (esetleg rozé?!) jó párosítás. Csak kihoztam a végére a jó párosítást, na.