2019. jan 26.

kovász * Angus * 10dolog

írta: (R)ichie
kovász * Angus * 10dolog

… avagy 10 dolog amit érdemes a kovász tartásáról tudni!

img_20190111_213551.jpg

Ha kovászod lesz, az majdnem olyan mintha egy tamagocsid kisállatod lenne… Rendszeresen etetni kell, és játszani sütni kell vele. Kicsit macera, de azért elég megengedő ez a marék mikroorganizmus a gazdájával, így egy kis rutinnal könnyen menőzhet az ember, hogy saját kovászos kenyere van – például a saját pörkölésű kávéja mellett.

Az enyémet egy nagyon jó barátomtól kaptam és Angus-nak neveztem el. Ez az első kovászom, amit én fogok nevelni. Az A az első betű az abc-ben, ezért hát „A” betűs rockgitárosról akartam elnevezni. Így lett Angus Youngról elnevezve életem első kovásza.  

Na lássuk mit érdemes tudni erről a kovászos buliról:

1. ETETÉS

A kovászt 12-15 óránként etetni kell. Már ha a konyhapulton, szobahőmérsékleten tartod. A hűtőben elszállásolva viszont elég hetente csak kétszer. Nem mindegy… Na persze így ne is akarj minden nap sütni vele, csak mondjuk hétvégente.

2. RENDSZER

 Az etetések lehetőleg legyenek rendszeresek: nálam hétfő este és péntek reggel van.

3. VESZTESÉG

Ha csak etetsz, a kovász kb. felét dobd ki. Különben hatalmasra duzzad, ha csak eteted és nem veszel ki belőle. Oké, ha nehéz kidobni, akkor keress minden alkalommal egy hasonlóan őrült barátot, akinek elajándékozod, ez is egy megoldás...

4. EGYENSÚLY

Mindig annyi súlyú vízzel és liszttel etesd a kovászod, mint amennyit ő nyom. Tehát 100 g kovászt 100 g vízzel + 100 g liszttel. (Én sima fehér liszttel etetem, van, aki rozslisztet, a bonyolítók meg mindenféle mást is használnak)

5. MÉRLEGELÉS

A mérlegelés legelső lépése: az üres edényt lemérem, és ráírom a súlyát. Ezután mindig tudni fogom, hogy milyen súlyú a kovászom, hiszen a teli edény kovászt a mérlegre állítva a kijelzett számból kivonom az edény súlyát. Na jó, az enyémre nem kellett ráírni, mert a 666 grammot elég könnyű megjegyezni, nemigaz? Ördögi!

 img_20190126_223726.jpg

 

6. EGYSZERŰEN

Az etetés nem feltétlenül körülményes: mérlegelés után a megfelelő mennyiségű vizet öntöm a kovászra, majd ugyanannyi lisztet és az üvegben az egészet összekeverem. Ennyi. Nem kell külön méregetni, külön összekeverni és úgy hozzáadni. Minek annyit mosogatni?

7. MÉGEGY

Legyen még egy edényed, amiben az anyakovászból kivett kovászt aktiválod – azaz megeteted, és a konyhapulton hagyod – én nyitott fedéllel szoktam, hogy a levegőből az élesztőgombák hadd frissüljenek. Ez sokkal hamarabb megduzzad, este megeteted, másnap reggel már gyúrhatod is a tésztába.

8. PROTIPP

Legyél jóban a postással és kérj tőle postásgumit. Azzal jelöld meg, hogy a kovászod etetéskor meddig ért az üvegben. Így jól követkető, hogy hányszorosára duzzad.

9. FELTÁMASZTÁS

Ha a kovászod nem nagyon buborékos, és látszik, hogy a növekedés után visszazuhant, akkor éhes – etesd meg! (Súlyosabb esetben ecetes szagot áraszt, amikor kinyitod, de ekkor sem kell feltétlenül temetni és B, C kezdőbetűjű rockgitároson gondolkodni, nekem kétszeri pulton hagyott etetéssel sikerült defibrillálni Angust.)

10. NEMCSAK

Az aktív kovászt nem csak kenyerekben lehet használni, pizzatészta, focaccia, pogácsa és még egy csomó pékárú készülhet vele.

 Kell-e magyaráznom a zene választásom? Szerintem sem. ;)

És egyébként miért jó, ha élesztő helyett kovászt használok? A kovászban található mikroorganizmusok – természetes, a levegőben is megtalálható élesztőgombák, tejsav- és ecetsavbaktériumok – a lassú kelesztési folyamata alatt apró széndioxid buborékok keletkeznek az alkoholos erjedés miatt, a keményítőből maltáz enzim (bármit is jelentsen ez) a fehérjékből aminosav is képződik. Meg egy kevés tejsav és ecetsav is, ezért ezek a kenyereknek van egy icipici savanykás ízük. Az előny ott van, hogy ezeknek a folyamatoknak a hatására könnyebben emészthető lesz a kovászos kenyér, mint az élesztős.

És hogy kell a kovásszal kenyeret sütni? Azt is leírom nemsokára – stay tuned!

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20190126_222431.jpg

img_20190126_222657.jpg

img_20190126_222609.jpg

img_20190107_211802.jpg

Szólj hozzá

kovász liszt 10dolog AC DC