2018. dec 16.

(kis)padlizsán * vegán * advent

írta: vendégszerző gasztrocker
(kis)padlizsán * vegán * advent

…avagy adventi vegán brunch – hiányérzet és rock nélkül.

img_20181215_112528.jpg

Debreceni tudósítónk, a (étel és zenei szempontból is) mindenevő Kiss Ákos Oldtime Rock and Roll-er jelenti - hús és rockmentes környezetből. A következő sorok egy akár karácsonyinak is beillő menüsort mutatnak be. Ha nálam nem is ez lesz a menü, elgondolkozni, inspirálódni a húsmentes ételekből is szoktam. Tegyétek ti is!

Amikor megtudtam, hogy Steiner Kristóf egy vegán vacsorát szervíroz a Forbes Flow-t is megjárt debreceni Kis Padlizsán -ban, azonnal jelentkezni akartam. A szűkösen mért helyek azonban elég hamar beteltek. A nagy érdeklődésre való tekintettel a  szervezők (örök hála nekik) beszerveztek egy másnapi bónusz brunch-ot. Ide már befértünk, és így több álmom is valóra vált nekik köszönhetően.  Az egyik, hogy lett két dedikált könyvem és közös fotóm a főhőssel (aki számomra egy nagyon inspiratív személy, de ennek se a kajához, se a zenéhez nincs köze, személyes legendárium kategória, hosszú, bonyolult és megosztó sztori, úgyhogy ezt most nem itt). A másiknak már van köze az étkekhez, de még mindig Kristóf: végre elfogyasztottam egy igazi, több fogásos vegán lakomát, amit maga a legendás @whitecitiboy készített.

Egyszerű földi halandó számára a vegán konyha sok esetben az UFO észleléssel egyenértékű- és ezt úgy mondom, hogy korábban voltam egy ideig vega, és egy 30 napos vegán kihívást is „letudtam” már életemben- nyitottságom és minimális tapasztalatom tehát van a témában.  Az eseményen jelen lévők valószínűleg hasonlóan gondolkodtak. Amikor Kristóf köszöntötte a résztvevőket, megkérdezte, hogy ki vegán, ki vegetáriánus, és ki mindenevő. Az utóbbi csoport bőven túlsúlyban volt. Így legalább adtunk egy kis kihívást a kozmopolita konyhaművészek, hogy el tudja velünk hitetni: hús nélkül sem halunk éhen (súgok: sikerült neki).

Persze a jó étvágyhoz kell egy kis aperitif is: nem szokásos „hajnali” 11 magasságában inni, de egy adventi vegán brunch is abnormális a halászlé és a töltött káposzta hazájában, úgyhogy beadtam a  derekam: egy száraz pezsgő-narancslé-gránátalma koktéllal indítottuk a gastro-túrát - azért használom ezt a szót, mert egy helyben ülve később bejártuk a fél Közel-Keletet a fogásokon keresztül.

  1. Csicseriborsókrém házi kenyérrel

Az első fogás egy hagyományosnak mondható humusz volt, egyáltalán nem hagyományosan elkészítve. Most röviden leírhatnám, hogy ilyen finom humuszt én még életemben nem ettem, de ez nem egy rövid poszt, úgyhogy vesszünk el a részletekben: Kristóf életvitelszerűen Tel-Avivban él, és a közel keleten a humusz egy ezerféle verzióban ismert étel - de annál sokkal több: a közösség lelke, az ember pszichológusa, búvóhelye, öröme, egy szóval mindene. Nincs a tahinis borsókrémnek olyan kultusza sehol, mint arrafelé – egy rövid monológ elég volt ahhoz, hogy én magam is átértékeljem a humuszhoz való viszonyomat. Ilyen felvezetés után már tényleg a gyakorlatias érdekesség kategóriájába tartozott az, hogy a citromlé helyett mandarint facsart bele (egyáltalán tudta valaki, hogy a humuszban van citromlé? (én nem…), és egy kis egészben pörkölt-hagymás csicseriborsó is került a tetejére. Mindez pedig a helyszín, a  Kis Padlizsán Vegán Bisztró legendás házi kenyerével….na ez olyan mint amikor Spice Girls megfűszerezte az életünket , és teljesen értetlenül vettük tudomásul, hogy ez jó…

Híres séfek mondják, hogy az ízekkel kell jól lakni, nem a mennyiséggel. A vegán konyha ezt a gondolatot eléggé „kimaxolja”, egy átlag vegán olyan fűszereket használ és kombinál, amiről egy átlagos “felhasználó” nem is hallott. A vegán konyha vidám, színes, eszement, és- legalábbis Kristóf Konyhájában – igazán szabadszellemű - hippi dolog. Sokkal jobban illik ehhez egy bohókás és pimasz popdal, mint valami magasztos metál. Persze tudjuk, hogy az igazi rockandchili #gasztrocker olvasók most leginkább Eddie Vedder-el értenek együtt, mert szerinte „Mindig mikor a Spice Girls-t látom, elfog a vágy, hogy a háztetőmre mászva megpróbáljak repülni... téglákkal a cipőmre kötve. „ – nos nekik egy kis nyitottságot, lelki békét és Grungery olvasgatást ajánlunk.

  1. Tojásnélküli omlett

Itt kezdtünk átmenni a gastro science fiction tartományába.. Tojásnélküli rántotta??? Igen!!! A vegánok - így Steiner Kristóf sem- nem vegánnak születnek. Főhősünk is húsevő volt, saját bevallása szerint egyik kedvence a steak, a másik pedig a máj volt, mielőtt „megvilágosodott”. De neki is-mint sokunknak- kedves gyermek-és felnőttkori emlékei vannak a reggeli rántottákról és omlettekről. A kínzó kérdés: mit tesz az ember, ha vegán lesz? Hát, sárgaborsólisztből , és a zalakarosi gyógyfürdő kénes illatát idéző himalájai fekete sóbol készít omlettet, amit zöldségekkel, dióval, és gránátalmával bolondít meg. Mézes- mustáros szósz helyett pedig juharszirupos mustáros szósszal lehet még inkább kihozni a sodrából az hardcore mindenevőket. Valószínűtlenül finom volt…

  1. Szuperzöld Shakshuka

A Shakshuka a Közel-Kelet lecsója – ha valaki esetleg, hozzám hasonlóan nem tudta volna. Alapjáraton paprika-paradicsom, ezerféle állagban, hozzávalóval, fűszerezéssel. Az egyik legújabb tel-avivi trend azonban a  zöld shakshuka, amely kizárólag zöld növényekből áll. Brokkoli, cikkini, zöldborső, spenót, szójatrutyi, és zöldfűszerek. Persze a kedvenc hippi vegán szakácsunk nem hazudtolta meg magát, még a csavaron is csavart egyet: a sült zöldségeket 180 fokos sütőben szokás készíteni- ő viszont 190-200 fokon inkább „ráijeszt” a zöldségekre, nem hagyja eltunyulni őket. Inkább kicsit ropogósabb és égettebb legyen, mint petyhüdt. És az a helyzet, hogy igaza lett…

  1. Óriásmogyorós házicsoki

Gyermekkorunk egyik kedvence az óriásmogyorós Tibi csoki. De ez ugye nem vegánnak való vidék. Bolti vásárlás helyett ilyenkor jön a kreativitás: mogyoróvaj, kakaó, nagy mogyoró, és egy pár gyümölcsdarab: nincs túltolt cukormennyiség, nincsenek nagyipari körülmények, nincs laktóz, csak házias ízek, krémes állag, és egy „Úristen, én ilyen finomat még nem ettem” érzés.

Mind gasztronómiailag, mind energetikailag remek élmény volt ez a brunch , „minden érző lény javára” , boldogan kísérleteztünk magunkkal.

Kristóf receptkönyvei beszerezve, nyitottság a fejben, hála a szívben- boldog karácsonyt, és ॐ मणि पद्मे हूँ mindenkinek!

 Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

aperitif.jpg

csics.jpg

img_20181215_115832.jpg

img_20181215_115415.jpg

img_20181215_122325.jpg

img_20181215_131236.jpg

Szólj hozzá

vegán brunch Debrecen