2018. aug 15.

malac * káposzta * buci

írta: (R)ichie
malac * káposzta * buci

… avagy az a bizonyos tépett malac sors

img_20180710_130156.jpg

 

Pulled pork. Így hívják külföldön. Na meg itthon is, mert a húzott malac majdnem olyan hülyén hangzik, mint a választási malac. Pedig utóbbi tényleg van, az anyjuktól éppen elválasztott malacokat nevezik így, no politics, please.

Na de vissza a poli pulled porkra. Tépett malac-szendvicsként már egészen magyaros a hangzása, én is így hívom, ha épp magyarul nevezem – még ha nem is malac-, hanem disznóhúsból készítem. Ez az elnevezés eléggé elmondja a lényegét: a disznóhúst szálaira tépkedve szendvicsbe pakolni. A tépkedésig el is kell jutni, ezt írom most itt le, tessék utánam csinálni!

  • 2 kg disznócomb
  • 3 dl víz (esetleg sör…)
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál őrölt kömény
  • 1 evőkanálnyi frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 levél babér
  • 2 fej fokhagyma

Ez nem egy gyorsan elkészíthető kaja, hiszen a combot úgy, egyben, ahogy a hentesnél megvettem, berakom egy tepsibe, amihez hozzáöntöm a fűszerekkel elkevert levet, beledobom a két fej fokhagymát, majd az egészet lefedem alufóliával és két és fél órára bennhagyom a 155 fokos sütőben.

Ebben az idősávban bőven van idő a körettel foglalatoskodni: 1 fej lilakáposztát négybe vágok, a torzsáját kimetszem, és az egészet fél centis csíkokra szelem. Alaposan megsózom, tálba teszem és hagyom összeérni.

A sült krumplihoz is ekkor szelem a burgonyát cikkekre, nagyon sós vízben (3 evőkanál só + kb. 1 liter víz) hagyom állni, míg tepsibe nem kerül.

Szilágyi Bálint barátom ajánlotta ezt a zenét a recepthez, és el kell ismernem (nem kellett megkínozni ;) ), hogy passzol hozzá. Maga a banda is passzol a #gasztrocker szellemiségéhez, simán jöhetnek a számaik a következő receptek valamelyikéhez...

A #válogatáskazira a fentin kívül még tuti felkerül az Electrinc Man, a Pressure And Time, a Keep On Swinging, a Face Of Light és az Until the Sun Comes.

2,5 óra lassú sülés után a húsról leveszem az alufóliát, és visszatolom. Vele megy alulra a tepsi krumpli (a víztől alaposan lecsepegtetve) – ahova áttelepítem a fokhagymákat – és feltekerem a sütőt 200 fokra. A krumplikra persze só, frissen tört bors és egy kevés petrezselyem kerül.

Miután letelt az idő, a húst kiveszem a sütőből, és két villa segítségével szana-széjjel tépkedem. Nem egy nagy erőfeszítést igénylő tevékenység, hiszen a hús omlik, de alaposan kell eljárni. Falatnál nagyobb húsdarab nem maradhat a tepsiben!

Még negyedórát hagyom a tepsiben a húscafatokat, hadd szívják magukba a fűszeres levet, majd jöhet a tálalás:

Mindenki kap egy-egy félbevágott bucit (a vágott felén kicsit megpirítva), abba mehet a csípős szósz, vagy épp nem csípős, arra egy nagy boglyarakásnyi tépett hús, arra a lilakáposzta és a buci teteje, amit belülről megkenhet a sült fokhagymafejekből kinyomott édeskés krémmel.

 Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20180710_122653.jpg

img_20180710_124824.jpg

Szólj hozzá

disznó hús káposzta szendvics streetfood Rival Sons