2018. aug 12.

zöldkávé * otthonpörkölés * 10dolog

írta: (R)ichie
zöldkávé * otthonpörkölés * 10dolog

… avagy 10 dolog, ami miatt érdemes otthon pörkölnöd a kávét!

img_20180609_120346_1.jpg

ELKÉPESZTŐ TÉNYEK a posztban! Csajozási, barátkozási és életvezetési tanácsok 10 pontba szedve!

Én már egy éve saját magam pörkölöm a kávémat, most összeszedtem nektek azokat a tényeket, amikre azóta jöttem rá… ;)

1. A SAJÁTOD

Mekkora király az, akinek saját kávéja van? Persze vannak páran, hiszen ott vannak a kávétermesztők, a pörkölő mesterek, meg a Nescafé vezérigazgatója, és persze a burmai királynak is biztos van saját kávéja, na de az egyszerű földi halandóknak? Hány embert ismersz, aki saját pörkölésű kávéját issza? Na ugye. Nézz a tükörbe, és kezdj bele a pörkölésbe!

2. MENŐ 

Helló cica, kérsz reggel a saját pörkölésű kávémból?!

Na LEHET, így nem leszel menő, de hát kevés olyan srác/hölgy van, aki a saját kávéját kínálhatja egy jól sikerült este után… Szóval kijelenthetjük, ez M.E.N.Ő.

3. EGYEDI AJÁNDÉK

Jön a szülinap / névnap / Karácsony? Semmi pánik, egy szép papírzacskó, kalligrafált betűk és egy nagy adag – mondjuk 200 g – saját pörkölésű kávé. Kész is az egyedi ajándék, amit még senkitől se kapott az ünnepelt… És számolj, mindezt mennyiből úsztad meg ;)

4. #JÓÁRASÍTOTT

Számtanóra. Ha 4-5.000 Ft-ba kerül egy kiló zöldkávé, mire megpörkölöm (10% súlyveszteség, gáz, idő, esetleg elrontott adag, stb…) kijön 6.500-be. Speciality kávé tízezer alatt?! Nincs. Dehogynem. Csak épp TE csinálod! ;)

5. MINDIG FINOM

Na ez persze csak akkor igaz, ha ügyesen pörkölsz. De hát ez nyilvánvaló.

Szóval otthoni körülmények között kis mennyiséget szokás pörkölni. 15-25 dkg közötti mennyiséget. Ez 16-27 csésze eszpresszónak felel meg. Ennyi kávé átlagosan 1-2 hét alatt biztos elfogy egy kávéb*zinál (már bocs).

Azt tudjuk, hogy a frissen pörkölt szemekből készül a legjobb kávé, így az otthon pörkölők mindig finom kávét isznak.

Már ha ügyesen pörkölnek. De hát ez nyilvánvaló! ;)

6. EGYEDI ÍZEK

Ez egy kézműves termék. Otthoni körülmények között garantált, hogy nem sikerül mindig egyformára a pörkölés. Folyamatosan új és új ízeket fedezhetsz fel ugyanabból a kávéból. Így mindig kicsit más kávét ihatsz, minden pörkölés után egyedi kávéd van!

7. KISÉRLETEZŐS MÓKA

Mivel otthon mindig kicsit mások a körülmények – hol a gáz erőssége, hol a páratartalom, hol a haverok becsörgése módosít rajta – érdemes legalább egy stopperrel és papírral, ceruzával felszerelkezve pörkölni. Írni a kezdés, az első reccsenés, és a második reccsenés idejét (már, ha odáig pörkölsz), majd a kóstolásnál lepontozni a tételt: összehasonlító táblázat jöhet létre ugyanarra a kávé fajtára, érdemes-e tovább pörkölni, vagy éppen előbb kell abbahagyni. Kísérletezni lehet kell vele, és ez jó móka!

8. KÖNNYŰ ELKEZDENI

Első nekifutásra nem szükséges az otthoni pörköléshez semmi speciális eszköz: egy vastag aljú edény (jó-jó, egy öntöttvas a legideálisabb, de nem feltétel), egy habverő – igen, az –, tésztaszűrő, meg a tűzhely, ami kell. Jaaaa, és persze a zöldkávéról se feledkezz meg… ;)

Persze aztán jöhet a következő szint, amikor tényleg veszel egy öntöttvas lábast, csak ezért, meg aztán később talán egy pörkölő gépet is, na de istenem, van, aki meg elkártyázza a kocsmapénzt, nem?!

 9. #BARÁTSÁGGENERÁTOR

A legtöbb ember legtöbb barátja kávézik. Ezzel a hobbival még több barátot vonzhatsz be: bármelyik kocsmai beszélgetés során, ha elejted, hogy otthon pörkölsz kávét, tuti a húsz perces hírnév, mindenki rád figyel, hogy-mit-hogyan csinál ez az ember, hogy ilyent (is) tud?! 

Az újak mellett a régi, legjobb barátaidról se feledkezz meg, néha vigyél nekik ajándékba egy keveset a legújabb tételedből!

10. HASZNOS HOBBI

Nincs baj a sárkányeregetőkkel, meg a parafa-dugó gyűjtögetőkkel sem, de itt kérem szépen produktum előállítása forog fenn! Ráadásul megízlelhető, elfogyasztható produktumé. Továbbá itt mindig van hova fejlődni. Mindig lesznek új kütyük - új kávék meg pláne -, amikkel lehet kísérletezni és újabb és újabb szintre lépni ebben az exkluzív, egyedi és mégis hasznos hobbiban…

Hát ennyi. De még biztos van! ;)

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20180609_115910_1.jpg

img_20180609_120238.jpg

img_20180609_120701_1.jpg

img_20180726_203939.jpg

img_20180727_064911.jpg

img_20180805_162938.jpg

img_20180721_142635.jpg

Szólj hozzá

kávé 10dolog JET otthonpörkölés