2018. jún 06.

bárány * krumpli * hagyma

írta: (R)ichie
bárány * krumpli * hagyma

... avagy a báránygerinc, ami tuti gerincre vág!

img_20180401_125726_001.jpg

Bárány-nyalóka. Csak megfogod a csinos kis "pálcikát" és lemarcangolod róla a szaftos, pirult húst. Elégedett mosoly lepi el az arcod, hiszen már olyan régóta csorgattad a nyálad a különböző tévéműsorokban látott hasonló húsokra. És most végre megcsináltad. És még jó párszor meg fogod - haveroknak, nagymamádnak, gyerekeknek, és néha csak úgy, akár csak magadnak is.

A zsenge új-kelkáposzta saláta és a karakteres balzsamecetes lila hagyma remekül kiegészíti az élményt. Báránygerincet minden háztartásba!

  • 1,5 kg báránygerinc (4 adag kijön belőle)
  • 4 fej lilahagyma
  • 1 fej + 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kg krumpli
  • 1 kis fej új-kelkáposzta
  • 2 evőkanál friss kakukkfű
  • 2 ág rozmaring
  • 1 dl 20%-os ecet
  • kristálycukor, só, bors
  • olívaolaj, balzsamecet

Ahogy azt már többször kifejtettem, érdemes a hentessel jóban lenni - mégiscsak egy bazi nagy bárddal hadonászik... Na azzal a bárddal csontonként feldarabolja nekem a  gerincet, pofás kis nyeles darabokat alakítva ki.

Ezt a csomagot kakukkfüves, sós és borsos olívaolajba teszem fél napra a hűtőbe. 

A salátát készítem el ezután, ecetet (1 dl 20%-os), cukrot (4 evőkanálnyi) és sót (1 evőkanálnyi) összekeverek, felöntöm meleg vízzel (3 dl) és alaposan feloldom a cukrot és a sót. Kóstolással beállítom az édeskés-de-közben-savanyú ízkombót. Ebbe szelem fél centisre az előzőleg négybe vágott, torzsájától megszabadított zsenge kelkáposztát. Lefedve hűtőben hagyom összeállni tálalásig.

A tálaláshoz képest kb. egy órával kezdem el a többi műveletet.

Kiveszem a hűtőből a húst, had melegedjen szobahőmérsékletűre.

A lilahagymákat négybe vágom, kicsi sütőtálba teszem, olívaolajat és sót borítok rá, és betolom a 180 fokra bekapcsolt sütőbe. Kb. 35 perc alatt egyrészt felmelegszik a sütő, másrészt puhulva megsül a hagyma. A kicsi edény azért kell, hogy ne száradva süljön, hanem a saját levében párolódva-puhulva készüljön. Amikor már puha, ráöntök két evőkanálnyi jófajta balzsamecetet, és visszatolom még 5-7 percre. Nem többre, mert akkor egyrészt a savasságából sokat veszít, másrészt ráég a balzsamecet a hagymára és az annyira nem jó...

A hagyma mellé persze bekerül a nagy cikkekre felszeletelt és olívalolajjal alaposan megöntözött és nagyszemű sóval megszórt krumpli is a tetején egy szál rozmaringgal, amihez még egy egész fej fokhagymát is odapasszírozok - isteni a sült fokhagymapaszta...

Miközben sülnek a zöldségek, a hússal foglalkozom. Egy serpenyőt közepesen felhevítek, kis vajat olvasztok benne kevés olívaolajjal és egy szál rozmaring ággal, na meg egy egyben hagyott, de késlappal megroppantott fokhagyma gerezddel. Amikor a fokhagyma elkezd elszíneződni, kipakolom a serpenyőből a rozmaringgal együtt, és a helyükre beköltöztetem a húsdarabokat. 6 percig csak az egyik oldalukat süttetem, néha mozgatva, de nem pakolgatva, majd fordítom és a másik oldalt is megpörkölöm ugyanannyi ideig. A végén még mindegyiket az élére állítva is megpirítom.

Közben nem vesztem el a kontrollt a hagymák felett sem, ha már puhák, jöhet a balzsamecet locsolás, majd a kivétel a megégés előtt. A krumplikat hagyom még a sütőben tovább pirulni, a húsokat meg pihenni, mielőtt tálalok.

Amikor elkészült minden, a tányérra teszem a köretet, nyomok mellé egy kis sült fokhagymát a héjából, odarendezem a nyalókákat, és a hűtőből épp’ elővett káposztát – jól ellenpontozza a meleg, fűszeres puha húst a hűs édeskés-savanyú ropogós textúra. A sztenderd tepsis krumpli- és az extravagáns balzsamecetes hagymagerezdek meg remekül asszisztálnak a főszereplőnek. Pont, mint a dob és a szintetizátor ebben a legújabb TEJ eposzban.

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20180401_073253.jpg

img_20180401_121606.jpg

img_20180401_124446.jpg

img_20180401_124918.jpg

img_20180401_125235.jpg

img_20180401_130025.jpg

Szólj hozzá

bárány krumpli hagyma káposzta TEJ