2018. már 16.

rizs * gomba * szójaszósz

írta: (R)ichie
rizs * gomba * szójaszósz

… avagy ázsiai gombás rizs - pirítsuk meg ne csak a gombát, hanem a rizst is!

img_20180315_074050.jpg

Egy ideje felfedeztem magamnak az ördögszekér gombát. Ehhez jött most még a shiitake, aminek annyira ázsiai a hangzása (és persze a származása is…), hogy szójás, rázott, pirított rizs kellett hozzá. Mármint szószos. Szójaszószos. Értitek Ti, én meg inkább írom a receptet…

  • 50 dkg gomba (ördögszekér és shiitake)
  • 30 dkg jázmin rizs
  • 25 dkg wok zöldségkeverék
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db csirkeleves kocka
  • szójaszósz
  • olívaolaj, vaj

Előbb a rizs: kevés, felforrósított olajon fél fej aprított hagymát üvegesre párolok, ráöntöm a rizst, pirítom egy keveset, majd forró vízzel felöntöm. Annyival, hogy duplán ellepje. Kevergetve felforralom, belemorzsolom a leveskockát, majd két perc kevergetés után magára hagyom. Fedőt rá, gázt lekapcsol. 20 perc múlva kész a tökéletes, pergős rizs. Persze nekem most maszatos, ragacsos rizs kell, de az a következő fázis lesz.

Hiszem, hogy nem vagyok, nem vagyok egyedül, és nem csak nekem tetszik amit ezek a srácok csinálnak… Az Ørdøg-öt már méltattam párszor, és most is csak felsőfokon tudok róluk nyilatkozni. A 2017-es Sötétanyag albumuk egyévnyi hallgatás után is stabil lemeze az autós utazásaimnak. Ezúton gratulálok nekik a Fonogram-díjhoz! ;)

Ez itt a Keringő, az utolsó klip erről az albumról, remélem legkésőbb jövőre elkészülnek az új lemezzel - addig meg megnézem majd őket pár koncertjükön...

Mivel már írtam a kedvenceimről, így most csak a gigakedvenceim tőlük, a #válogatáskazira : Sátántangó, Natasa, 100x100000 .

A gombákat nagyobb darabokra vágom, majd olívaolajon (benne egy evőkanálnyi vajjal és a két, egyben hagyott gerezd fokhagymával) megpirítom. Mivel rengeteg víz van bennük, sokat töpörödnek, közben az olaj miatt ki-ki köpködnek, úgyhogy nem tanácsos közvetlen mellettük állni. Igen, lesz mit takarítani a konyhában, folyamatos körforgásban van a tiszta konyha – koszos konyha – tiszta konyha nálam, de ez már egy másik történet

Ahhoz, hogy a víz mielőbb távozzon belőlük – no meg minél jobb ízük is legyen – alaposan megsózom a wokba dobáskor az összest. Amikor már abbahagynám a gombák pirítását, kevés szójaszószt adok hozzájuk, alaposan megrázom a serpenyőt és egy percig folyamatosan mozgatom. Így mindenhol bevonja a jellegzetes, sós máz a gombadarabokat.

Félreteszem ezeket, jöhet a pirított rizs.

Az előbb használt wokba öntök olajat, nem sokat, majd beleborítom a fagyasztott wok-zöldségeket, a maradék lilahagymát vastag, félszeletekre vagdalva, és feltekerem a gázt. Pár perc múlva már sercegve pirulnak a zöldségek, amint a nedvesség elpárolgott a nagy hő hatására. Amikor már kezd pirult darabokra hasonlítani a wok tartalma, akkor beleborítom a még gőzölgő rizst.

Na ettől kezdve folyamatos figyelés van: fél percenként alaposan megrázom a wokot, majd hagyom pirulni fél percig a rizses zöldséget, majd megint rázás következik. Amikor már van benne szemmel jól látható mértékű pirulás, akkor jöhet az extra, amitől még füstösebb, mélyebb és pirultabb lesz – egyben még ázsiaibb – a cucc: óriás löttyintés szójaszósz, rázás, amikor felszívta a fekete levet a rizs, akkor megint mehet egy kis szójaszósz, megint rázás, megint szósz, stb, stb.. Addig ismétlem, míg mindenhol szójaszószos lesz a rizs, és lesznek benne megpörkölődött, összeállt rizskolóniák.

A tálalás egyszerű, a rizs mellé mennek a gombadarabok, egy löttyintés szójaszósz, na meg egy pohár fehérbor

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20180315_074352.jpg

img_20180315_074501.jpg

img_20180315_074544.jpg

img_20180315_074241.jpg

Szólj hozzá

hagyma gomba szójaszósz olívaolaj rizs Ørdøg