2018. jan 12.

gesztenye * bor * chili

írta: (R)ichie
gesztenye * bor * chili

… avagy a téli hangulat hó nélkül.

2018-01-12_18_19_40.jpg

 

Ha már épp nincs is klasszikus tél, - se hideg, se hó - azért a lakáson belül (és persze akár kívül is) megteremthetjük magunknak az érzést, nemigaz?

Pl. egy jó kis sültgesztenye-forraltbor kombóval, és nem feltétlenül a Let it snow-nak kell szólnia ahhoz, hogy az ember vigyorogjon, és pattogó kandalló-hangokat hallucináljon.

Sokkal jobb, ha Lemmy hangján felcsendül egy David Bowie klasszikus. Naugye.

Miután beáztattuk a gesztenyéket hideg vízbe, a  forralt borral érdemes kezdeni, mégiscsak előbb ihatunk, ami nem egy hátrány a zord télben (sem) .. 

  • 1 üveg minőségi vörösbor
  • 4 dl víz
  • 1 rúd fahéj
  • 1 marék szegfűszeg (15-18 db)
  • 2 csillagánizs
  • 1 chili paprika
  • 4 ek cukor
  • 2 mandarin héja

Nem egy nagy ügy már, ha mindent a lábos közelébe gyűjtöttünk: pár ellenőrző korty után a lábasba öntöm a bort, a vizet (azt nem kötelező kóstolni), és minden más összetevőt is. Igen, a chilit is, a fahéjjal együtt ad egy olyan jó kis pikáns ízt az italnak, hogy kár lenne kihagyni belőle…

Lassú lángon felmelegítem, fedőt teszek rá, hogy ne párologjon el egy csepp sem. Három perc lassú, finom gyöngyözés után lekapcsolom a gázt és kimerem az első adagot, - szűrőn keresztül - majd visszafedem a maradékot a következő körre. (a meghámozott mandarint egyrészt meg lehet enni, másrészt pár gerezdet esetleg citromszelettel együtt is, a pohárba is szoktam tenni. Már csak a kinézet miatt is...)

Jöhet a projekt legmelósabb része: a kissé megpuhult héjú gesztenyékbe X alakú bemetszést kell ejteni. Még egyszer ideírom: a gesztenyékbe kell a bemetszést ejteni, nem az ujjakba. Oké? Szóval az összes, fejenként 8-10 db gesztenyén végigmegyek, és a bemetszés után egy sütőtálcára helyezem őket. Majd egy kevés vízzel felöntöm az egészet – kb fél centi magas legyen a tálcában – és jó negyven percre betolom a 220 fokos, grillre kapcsolt sütőbe. Amikor már szétnyílnak a „szirmok” és kezd finom gesztenye illat terjengeni a lakásban, már majdnem kész. Azért én még egy kis pörkölődést meg szoktam várni, és csak utána veszem ki a csapatot a sütőből. Rögtön egy tálba szóróm az egészet, és egy tiszta konyharuhával lefedve hagyom a saját gőzében kicsit hűlni, puhulni.

Nem izgulok, amíg gőzölődnek a gesztenyeszemek, kikortyolom az utolsó csepp bort a bögréből, és jöhet a következő adag. Az elején még trükkös a gesztenye-hámozás, hiszen bazi forró, de mégiscsak úgy az igazi…

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20171219_200140.jpg

img_20171219_202021.jpg

img_20171219_202142.jpg

img_20171229_174454.jpg

img_20171229_211909.jpg

Szólj hozzá

bor mandarin gesztenye chili cukor szegfűszeg csillagánizs Lemmy Motorhead