2017. aug 18.

kávé * jég * tej

írta: (R)ichie
kávé * jég * tej

… avagy egy egyéjszakás kaland - kávéval

img_20170814_0755161.jpg

Baromi meleg volt, de tényleg. Már megmozdulni is nehezére esett, a hüvelykujja hajlatából is ömlött az izzadság. Hát lehet így normálisan Pinterest-ezni?! Ugye, hogy nem. Folyamatosan jöttek a jegeskávé-képek, közben meg épp a Love in an Elevator szólt – hja, na most még pont ez kéne ilyen dög melegbe’ azon a szűk helyen… – ó, hogy mennyire bírom én ezt a gitárt!

Most, hogy a fülén vette már a levegőt, és már megivott egy palack jéghideg ásványvizet, ami fékezés nélkül jelent meg a bőrén, megérett benne a gondolat: jegeskávé. Az kell. De akkor már nem ám akárhogy: cold brew módszerrel, a meleg semmilyen formában ne kerüljön bele az italába. Legalább abba ne.

Elővette az AeroPress-ét, meg a kávéőrlőjét. Levette a polcról a saját pörkölésű kávéját. Milyen jó, hogy azt pár nappal ezelőtt pörkölte, amikor volt egy kis lehűlés… Daráló közepesre állítva – kicsit durvábbra, mint amikor melegen készíti az AeroPress kávéját – 20 gramm kávé az őrlőben, és jön az előállítás legizzasztóbb másfél perce: megőrli a kávét. Délután hat van még csak, a nap betűz a leeresztett redőny résein, és dől a meleg továbbra is.

A frissen őrölt kávét beleönti az AeroPress-be, kanalaz rá két kiskanálnyi cukrot – egyébként nem issza cukorral, de ehhez a hideg italhoz most úgy érzi, kell – aztán belezúdít egy kis vizet. Épp csak annyit, hogy a keverőlappal fel tudja kavarni a kávészemcséket. Érintkezzen mindegyik darabka egy kis vízzel. Az fogja kioldani belőlük a koffeint. Meg azt a kicsit édeskés-selymes titokzatos extra ízt, ami jellemzi az ilyen kávékat. Fél perc lassú kavargatás után – mégiscsak dög meleg van – felönti annyi hideg vízzel, hogy az AeroPress csöve tele legyen.

Benedvesíti – nyilván hidegvízzel - a papír filtert, beigazgatja a helyére, mehet rá a szűrőkupak az AeroPress-re, aztán megfordítja és ráteszi az egészet egy kiöntőre. Kíváncsi, mennyi csepeg majd belőle az éjszaka alatt. Mert egy egész éjszakára otthagyja majd a konyhapulton. Hadd oldódjon ki lassan belőle a koffein. Ezzel a kíméletes áztatással kevésbé savas kávét kap majd, mintha forró víz oldaná másodpercek/percek alatt…

Áll a levegő egész éjszaka, ablak tárva-nyitva, aludni képtelenség. A gitárszólót dúdolgatja a vaksötétben, hátha. Hátha belealszik egy kicsit…

Reggel csipásan áll a konyhapultnál: persze hogy egy csepp sem csöpögött, tudja ez a fizikát. Remélem a kémiát is - gondolja, majd kinyomja az éjfekete lét a kiöntőbe. Vigyorog, hiszen jön a kávéillat, jégkocka után matat a mélyhűtőben, megvan, mehet a bögrébe, rá a feketét. Tej is kellene, de előbb így simán megkóstolja. Még inkább vigyorog, nem csak az illat van rendben, hanem az íze is. Önt bele egy icipici tejet, és csukott szemmel szürcsöli… Jó ez, bazi jó. És még erős is, egészen felpörgeti. Oké, megvan a nyári kávé, most már csak így issza, sehogy máshogy.

Nnna, merre van az a lift?! Áááh - legyint - most, az egyéjszakás kaland után megyek inkább lépcsőn

  • 20 gramm frissen őrölt kávé
  • 2 kanál cukor
  • 2 dl hideg víz
  • 14-16 óra áztatás
  • jégkocka, tej

 Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20170814_075835.jpg

img_20170813_1713021.jpg

img_20170813_171316.jpg

img_20170813_170329.jpg

img_20170813_171113.jpg

img_20170813_171638.jpg

img_20170813_124610.jpg

Szólj hozzá

kávé cukor Aerosmith aeropress