2017. már 17.

tészta * tejszín * paradicsom

írta: (R)ichie
tészta * tejszín * paradicsom

… avagy lasagne a tavasz kezdetén

img_20170301_114942.jpg

Gyerekkoromban rakott tészta volt az egyik legnagyobb kedvencem. Nagymamám csinálta valami eszméletlen finoman, éppen a napokban egyeztettünk, hogy előkeresi a receptet, mert jó lenne újra enni olyant. Ahogy letettem a telefont, a boltban a hűtőpultban belebotlottam friss lasagne tészta lapokba. Nem pont ugyanaz, de azért nyilván beraktam két csomaggal is a lapokból. Na meg még egy csomó mindent, a listában látjátok, miket.

  • 1 csomag friss lasagne tészta
  • 0,5 kg darálthús
  • 0,5 l tejszín
  • 0,7 l passata
  • 2 szál répa
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg trappista sajt
  • 10 dkg fagyasztott, kockázott sajt
  • 5 dkg parmezán
  • 20 dkg fagyasztott kelbimbó
  • 20 dkg fagyasztott brokkoli
  • 25 dkg fagyaszott borsó
  • 2 ek bazsalikom
  • fél szerecsendió
  • só, bors
  • olívaolaj

A lasagne a rétegekről szól, egyik jön a másik után. Ahhoz, hogy ezt gördülékenyen lehessen felépíteni, előkészülni kell, méghozzá elég alaposan:

A darált húst kevés olívaolajon megpirítom, sózom, borsozom. Közben a fagyasztott zöldségeket egy tésztaszűrőbe gyűjtöm, és forró vízzel leöblítem. A passata úgy jó, ahogy van, de a tejszínbe reszelek vagy fél szerecsendiót, meg két nagy csipet sót is dobok, és a biztonság kedvéért tekerek rá borsot az őrlőből is. A hagymát a felkockázott répával együtt megpirítom. Jénai üresen tátong, friss tésztalapok kikészítve, indulhat az építkezés.

Szívesen mondanám, hogy Welcome home, de azért olyan gyakran nem járnak hozzánk... Na nem búslakodom, hiszen már csak egy év, és újra itt lesznek! :)

A tál aljába egy kevés passata-t öntök, arra mehet egy csík tészta. A lapokat úgy teszem, hogy egy picit fedjék egymást, ha pedig kilógna az edényből az utolsó, akkor kíméletlenül levágom. Erre az alapra jöhet a földszint: darált hús az egyik oldalra, a zöldségek a másikra – így a vegák és a ragadozók is jól lakhatnak. Erre a fele tejszín, pici sajt reszelve, éppenhogy. Tésztacsík, arra meg a hagymás répa, passata-val locsolva, tészta a tetejére. Még egy hús-zöldség kombó, lehetőleg mindegyik ugyanarra a felére mint az előbb, ugye…

A tető a maradék tejszín locsolásával kezdődik, aztán sajtreszeléssel, parmezán farigcsálással folytatódik és a fagyasztott, maradék sajtkockák művészeti ráejtésével végződik.

Ezt az egészet betolom a kétszáz fokos sütőbe, ahonnan kb. fél óra múlva ropogósra sült sajttetővel és bugyogó-fortyogó tejszínes-paradicsomos lávafolyammal kerül elő. A világ leghosszabbnak tűnő negyedórája alatt lehűl annyira, hogy szépen, kockára lehet vágni, és már falható is!

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

Szólj hozzá