2017. feb 23.

bunda * sonka * kenyér

írta: (R)ichie
bunda * sonka * kenyér

… avagy bundás kenyér olaj szag nélkül

img_20170121_092348.jpg

Gyerekkorom egyik kedvence a bundáskenyér. A finom ízek - lágy tojásos, puha kenyér, csípős gulyáskrém, citormos tea - mellett a tömény olajszag is beugrik a kedves emlék mellé. Kellett valami megoldás, hogy ne legyen rossz szag, csak a finom íz. Ez most nem egy friss recept, csináltam én ezt már máskor is, írtam is róla, de annyi üzenetet kaptam a kép posztolása után, hogy újra összeszedem a tudnivalókat. Gyorstalpaló bundáskenyér-sütő tanfolyam indul. Nem lesz bonyolult.

  • fél kiló kenyér
  • 4 tojás
  • 6-8 szelet sonka
  • 20 dkg sajt (trappista, de ha épp van valami más maradék, attól se rettenek meg)
  • kevés parmezán
  • 1 kiskanál szárított kakukkfű
  • 1 kiskanál szárított zsálya
  • nagyszemű só, bors
  • olíva olaj

Általában van otthon félszáraz, már nem igazán kívánatos kenyér. Ha van többféle, mondjuk egy sokmagos, meg sima fehér, meg esetleg valami tök más fajta, az még jobb. Ezeket felvagdalom vékony szeletekre, a sajtot meg lereszelem. A tojásokat feltöröm és alaposan elkeverem a fűszerekkel. Olajjal kikenem a sütőformát - én erre egy kisebbfajta pástétom készítőt használok - és a sütőt 180 fokra kapcsolom.

A szárított zöld fűszereket felhasználás előtt mindig mozsárban őrlöm meg, egy kevés, nagyszemű só kíséretében. A só nem csak ízfokozóként szerepel ebben az esetben, hanem az őrlést is elősegíti, a kristályok szétnyomják a növény darabkákat, így könnyebb a mozsarat használni, nem kell akkora erőt kifejteni az eredményért. Így nem maradnak benne idegesítő, kemény szár darabkák, amik elég kellemetlenek tudnak lenni egy-egy falat közben…

Hm. Ørdøg. Milyen viccesek ezek a svéd metálosok, hogy ilyen nevet adtak maguknak, tökre hasonlít a mi ördög szavunkra. Ja, nem is így van, ezek a srácok a Vörös Andrisék, és most jött ki a második lemezük... Imádom őket: zeneileg (számomra elég) súlyosak, szövegileg intelligensek és érdekesek. Nem nagyon lehet megunni őket, egy alapos, hosszan elnyúló főzéshez biztos, hogy beteszem az albumukat, hadd vigyen a sodrásuk. De ha éppen egy gyors kaja van készülőben, ahhoz is passzolnak ezek a súlyos riffek és vezérszurkolói üvöltések...

Nemsokára lemezbemutató koncert is lesz, március 3-án ott a helyünk, nem kérdés!

A válogatáskazira mit tennék? Hát az összest, jön az első, csípőből és zsigerből jövő válasz. De persze megvannak a kedvencek: Mind (a klipje miatt pláne), Natasa, Melankólia, Kitalálhatnád (az elején lévő gitárok miatt), Késképkéz (Szórjoooon szikrááát szerteszéét), Államtitkár, na és persze a Sátántangó. 

Szóval előkészület pipa, jöhet a tevékenység: szelet kenyeret alaposan megúsztatom a fűszeres tojásban, lerakom élére állítva a formába. Hozzácsapok egy szelet sonkát, jó adag sajtot, amit még rá is nyomkodok, majd még egy tojásba mártott kenyeret. Ezt addig ismétlem, amíg el nem fogy a hely a formában. A maradék tojást egyenletesen ráöntöm a kenyerekre.

Az egész művet lelocsolom nagyon kevés olíva olajjal, majd megszórom a maradék sajttal, és még ráreszelek egy kevés parmezánt is. Még kap egy tekerés borsot, aztán mehet a sütőbe, kb. 20 percre. Azalatt garantáltan megsül a tojás, és megéhezünk az illatoktól.

Tálalni lehet egyszerűen is - simán a tányérra, kevés mustárt vagy piros aranyat csapva mellé -, meg flancosan is, olyankor mehet mellé egy kevés mustáros vinaigrette-tel ízesített rukkolahalom és - ahogy azt már réges-régen megtanultam - egy pohár száraz pezsgő, mert az igazi urak (és hölgyek) reggel isznak pezsgőt (hozzáteszem: reggel is). Persze anélkül is ez egy erős kezdés a napra...

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

Szólj hozzá

tojás kenyér sonka sajt Ørdøg