2017. feb 19.

öntöttvas * zöldkávé * pörkölés

írta: (R)ichie
öntöttvas * zöldkávé * pörkölés

… avagy kávépörkölés otthon

img_20170218_231818.jpg

A kávépörkölést mindig bonyolult, otthon nem kivitelezhető műveletnek gondoltam. Most kiderült, hogy korántsem így van, valahogy a régi időkben is megoldották ezt a folyamatot elektronika-vezérelt gépek nélkül. Ez ma sem lehetetlen, akár még az én konyhámban is megoldható.

a kávétól A KÁVÉig...

Kávé – sok cukorral, kevés tejjel. Kávé - kevés cukorral, tej nélkül. Saját főzésű kávé. Saját kezűleg, frissen őrölt kávé. Aeropress. Frissen pörkölt kávé. Kávé – legtöbbször minden nélkül. Saját kezűleg, frissen pörkölt kávé. Most éppen itt tartok…

És nagyon örülök, hogy már itt tartok, mert nem csak a kesernyés kávét látom/érzem/gondolom bele ebbe a szóba, hanem már érzem az ízjegyeket, már tudom melyik pörkölésű kávé tetszik nekem a legjobban. Most meg már otthon tudok pörkölni magamnak… Ráadásul nem is kell hozzá semmilyen extra kütyü, csak egy jó nehéz öntöttvas lábos meg egy kis szabadidő… Az egyetlen alapanyag, amit felhasználok, azt meg egyszerűen, az interneten megvásárolható és még házhoz is szállítják.

a pörköléshez tempó kell, ebben segít a fenti zene...

a felkészült jedi...

A pörkölés előtt érdemes alaposan utána olvasni, milyen eszközök szükségesek, kb. mennyi időbe telik és mire számítsunk, mire figyeljünk oda pörkölés közben. Az sem árt, ha magával a kávéval is tisztában vagyunk, na meg a feldolgozási módokkal – szerintem egész kevés ember van még itthon, aki tisztában van azzal, hogy hogyan néz ki egy kávécserje, vagy hogy a növény melyik része a kávébab. Ezen a honlapon minden érthetően, alaposan le van írva, aki egy kicsit is érdeklődik a kávé iránt, annak érdemes elolvasnia az oldal minden zegét-zugát. Tényleg.

Előkészületben az üres lábasba beleöntöttem a zöld kávét, ujjnyi vastagságban. A honlap szerint ez az ideális mennyiség, amit könnyedén lehet keverni, pörkölődik is, de nem túlságosan – szóval ez a kezelhető mennyiség, ezzel érdemes bűvészkedni. Ez most 220 g zöld kávét jelentett.

ami szükséges...

  • öntöttvas lábos
  • habverő – kevergetni a kávészemeket
  • fém tészta szűrő – hűteni a kávészemeket
  • fém edény – szintén a hűtéshez
  • 220 g zöld kávé

 

zöldből barnába - sötét barnába...

A lábost 5-6 perc alatt felhevítettem, közepes lángon hagytam, hogy elég forró legyen a vas. Ahogy beleöntöttem az előzőleg kimért, növény-illatú zöld kávét, még intenzívebb, még zöldebb illat lett a konyhában. Rögtön keverni kell, és innen nincs megállás, végig kell tekerni a habverőt, mert különben odaég az egész. Vagy ami még rosszabb, csak a fele…

Két-három perc után elkezdett jönni a popcorn illat, majd a pattogás is megindult – ezt hívják első reccsenésnek. Ekkor pár szem kávé is távozott a lábosból, hogy a reccsenéskori pattogásnak vagy a felfokozott keverésnek köszönhetően, ez most mindegy is…

További öt perc keverés következett, de nem volt unalmas ez sem, ugyanis jött a beígért intenzív füst – ami nem volt fekete, jobban hasonlított egy tömörebb gőzfelhőhöz, és szállt egy kis ezüsthártya-pernye is. De semmi komoly, a nyitott ablaknál bőven meg lehetett maradni – főleg, hogy bazi meleg volt a tűzhely mellett.

Szépen barnultak a szemek, némelyik le is akart ragadni, de azért a kavarás nem engedte a problémát eszkalálódni, és végig kézben maradt az irányítás. Megindult a második reccsenés - eddig ajánlják pörkölni a kávét. És a második reccsenéssel együtt végre kezdtek az illatok is hasonlítani egy kávézóra, nem pedig egy lucernabárra

Ugyan olvastam én, hogy sok az ezüsthártya, így sok lesz a pernye, de annyira azért nem számítottam, mint ami előkerült a hűtés során – egyik tésztaszűrőből a másik edénybe pergetve a szemeket rengeteg landolt a mosogatóba. Legközelebb vagányabb leszek, és az ablakban csinálom ezt a műveletet – ja, nem jó, feljön az alsó szomszéd néni, és a végén még neki is csinálhatok egy kávét.

Szóval a szemek lepernyézés közben valamelyest lehűltek, de hagytuk még vagy fél órát a tésztaszűrőben pihenni. Persze öt percenként azért csak megszagoltuk és egyre inkább, és egyre magabiztosabban mosolyogtunk, hogy ez tényleg kávé, ennek finom pörkölt illata van – na meg egy kis égett szaga is.

Érdekesség képen lemértem a kész kávét, 189 gramm maradt a 220 gramm zöld kávéból. Egyrészt veszített a nedvesség tartalmából is, másrészt pár szökevény-szemet a konyhapult aljából vadásztunk össze – még pár nap múlva is.

Már más nem volt hátra, „csak” négy nap várakozás, mivel hagyni kell pihenni a pörkölt szemeket, ilyenkor távoznak belőlük még olyan anyagok, amik rontják az íz-élményt. Szóval várni türelmesen, ez a feladat, aztán lehet tekerni a darálót az első saját pörkölésű kávészemekkel!

kóstolgatás...

Aeropress-szem van, ezt már párszor leírtam itt a blogban, nagyon meg vagyok elégedve vele – tudom, ezt is leírtam már párszor -, azt mondják, hogy a legalkalmasabb kávé ehhez a fajta elkészítéshez a frissen pörkölt kávé, így adta magát, hogy ilyen módon próbáljam ki az új kávét. És igen, vigyorgós lett az eredmény.

Tisztán, feketén, és latténak elkészítve próbáltuk az első adagot. A fekete erős ízű, de közepes élményt adott, talán azért is, mert a világos pörkölésű kávékból ismert savanyúság is volt benne – amiért én nem vagyok oda. És meg kell mondanom őszintén – egy kis odapörkölt ízt is véltem felfedezni… Latténak elkészítve viszont a legjobb, otthon elkészített ital díját osztottuk ki, tejeskávé kategóriában. Isteni finom, krémes, erőteljes tejeskávé íz, az odapörkölődés inkább karakteresíti az italt, nem rombol bele az élménybe. Szóval kafa, máskor is kell!

Pár nap alatt, ahogy pihent a kávé, fokozatosan eltűnt belőle az odapörkölt íz is, tisztán, feketén is kellemes nap indító / napot tovább lökő ital készül belőle.

ez az eredmény...

Jó móka ez, és még finomat is lehet alkotni, na meg menőzni, hogy “helló, én saját pörkölésű kávét iszom…” Van benne fantázia, az enyémet is beindította, ha végigkóstolom az összes variánst, - meg még össze is kóstolom őket - akkor jöhetnek a variálások: elsőre egy vaníliaszirupban áztatott zöld kávét fogok pörkölni, de elvetemültségemben egészen odáig jutottam, hogy egy viszkiben pihentetett kis mennyiséggel is kellene kísérletezni.

Szakirodalom és zöld kávé beszerzési forráswww.letsroastcoffee.com

disclaimer...

A zöld kávékat a Let’s roast coffee –tól kaptuk önzetlenül, minden elvárás és nyomás nélkül, a képek és a vélemény meg ahogy szokott: saját… ;)

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

 

img_20170117_100743.jpg

img_20170208_100106.jpg

img_20170129_202423.jpg

img_20170219_071645.jpg

img_20170219_071356.jpg

img_20170218_232402.jpg

img_20170218_232200.jpg

img_20170218_231944.jpg

img_20170218_230740.jpg

img_20170218_231135.jpg

img_20170218_230947.jpg

Szólj hozzá

kávé pörkölés Supernem aeropress zöld kávé