2016. máj 26.

tojás, tojás, tojás

írta: (R)ichie
tojás, tojás, tojás

avagy a << hogyan verjünk a s*ggére egy tálca házi tojásnak nagyon gyorsan >> sorozat R E G G E L I K epizódját olvashatjátok

00_kepek1.jpg

Annyi tojás áll a hűtőben, hogy muszáj velük valamit kezdenem, rövid időn belül. Kézenfekvő lenne, hogy ezeket a boldog, vidéki tojásokat egy remek tésztába, mondjuk egy finom tagliatelle-be gyúrjam, de tésztanyújtó gép nélkül (helló, Jézuska! ;) ) nem vágok bele. Azért így is marad jó pár lehetőség, az egyik rögtön többfelé ágazik: reggelizzek be belőlük, ahogy csak tudok.

És ha már tojás-felhasználási-ajánló posztot tartok, akkor hozzá jár egy kis dal-ajánló is. Bár nem terveztem, de ahogy nézegettem a tojásokat, mindegyikhez beugrott egy-egy dal, mindhez egy jó kis grunge zene... 

img_20160507_073525_2.jpg

Legalapabb, legegyszerűbb ha tükörtojást készítek. Nem egy nagy dolog ezt elkészíteni, de ha tökéletest akarok, akkor azért oda kell figyelni egy kicsit: felforrósítom a serpenyőt, amikor már füstöl, minimális olajat teszek rá, és letekerem a gázt olyan 30%-ra. Csak fél perc után töröm rá a tojásokat, óvatosan, minél közelebbről ejtve a serpenyőbe. Nem piszkálom, nem rázogatom, hagyom, hogy szépen megsüljenek magukban. Először megszilárdul és kifehéredik e fehérje, majd a folyós sárgája is kezd meg összeállni. Max. négy percet kell kibírni. Na én ekkor pakolom a tányérra, és ha sikerül, akkor nem ejtem a feje tetejére, így egész csinos kis reggeli kerekedik. Főleg, ha a tojások előtt pirítottam pár szelet bacont, és azzal együtt falom. (ilyenkor persze a visszamaradt zsiradékon sütöm a tojást)

Ehhez az egyszerű ételhez egy ilyen Egyszerű dal illik, olyannyira, hogy Lukácsék jól meg is írták a saját verziójukat. (mi meg boldogan hallgatjuk mindkettőt)

img_20160514_084817_2.jpg

Másik klasszik darab a rántotta / omlett. Mikor milyen kedvem van (és éppen hogy sikerül). Rántotta lesz, ha az óvatoskodó lapátmozdulataim nem úgy sikerülnek, és széttörik a tojáslepény, ilyenkor elég szárazra sütöm, elég, ha a csak a friss kenyér belseje a puha. Ha sikerül nem remegősen kezelni a lapátot, és már megszilárdult tojás-szalagok nem szaladnak szét, akkor bizony omlett lesz reggelire, éppen megszilárdult fehérjével és még icipicit folyós sárgája-foltokkal. Persze pirítva egy kevés lilahagyma és bacon-kocka alap az alap, erre jönnek a tojások.

Egy klasszikushoz egy másik klasszikus dukál, mint például a Pearl Jam Even Flow-ja. Ez már a második grunge dal a két eddigi ételhez, lehet, hogy a tojáshoz leginkább ez a stílus passzol?!

 

img_20160523_080647_3.jpg

Íme Káosz kapitány reggelije, azaz pár tükörtojás, amiből egy kivételével mind fejjel lefelé landolt a tányéron (a bűnösnek kikiáltott tescos lapát a kukába száműzve), némi, hűtőben árválkodó spárgaszállal felturbózva. A frissen sült bagett egyenesen a sütőből, a fejen álló tojások miatti szentségelés következtében kicsit túlpirult - engedjétek meg nekem ezt a jóindulatot saját magam irányába -, de azért még éppen jólesett. Az elkészítéshez csak annyit tennék hozzá, hogy: 4 db tojás + három szál spárga a serpenyőbe, amit kétszer megforgatok, miközben a tükörtojások elkészülnek. A kiszedőlapáton meg ne spóroljatok, nem érdemes...

Amikor ezt eszem, mindig énekelni támad kedvem, úgy, mint Layne Stanley, csak kár, hogy én nem tudok. De legalább az érzés megvan, na meg ez a király reggeli is. A múltkor elküldtem a barátaimnak a képet, kaptam is a namenjteapics@ba kommenteket. Pedig nem is irigyek a barátaim...

(úgy látszik, tényleg a grunge a tojás zenei megfelelője...)

img_20160524_090337_2_1.jpg

És itt a favorit, az isten, a, a, ahhhh. Szóval a buggyantott tojás. A legkisebb lábosom fogom munkára, félig tele vízzel felforralom, a lobogó vizet alaposan megsózom és fél kanálnyi ecettel felöntöm. Jól megkeverem, a gázt lejjebb veszem, annyira, hogy csak éppen bugyogjon a víz. Így kavarok bele egy örvényt, és a tojásokat egyenként, óvatosan beleengedem. Lesz egy kevés fehérje, ami nem veszi körbe a sárgáját, de elég marad ahhoz, hogy remek, kívülről már szilárd, de belül krémes, még folyós sárgájú tojásokat kapjak. Ehhez mindössze 5-6 percre van szükség. Szép szelet sonkákra pakolom az elkészült tojásokat, kéjesen beléjük vágok, hagyom kifolyni a sárgájukat és elégedett mosolygások közepette befalom. Az egészet.

Mother Love Bone. Először egy pólón láttam ezt a nevet, azt se tudtam, hogy mi ez. Aztán kiderült, hogy ez az egyik grunge alap-banda, innen bontakozott ki ez a seattle-i őrület. És ahogy a buggyantott tojás, ez is szerelem lett első ízlelésre... (többet, pontosabbat a grunge-ról a póló gazdájának blogján olvashattok, a grungery.hu-n)

wpid-img_20150926_0853292-jpg.jpeg

Van még egy specialitás, a másnapi rántotta, de erről már itt, a linken olvashattok...

 

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

Szólj hozzá

reggeli étel tojás recept érzés grunge