2016. máj 05.

az elfeledett spárgasípok története

írta: (R)ichie
az elfeledett spárgasípok története

img_20160428_1305102.jpg

Az első elment vadászni, a második meglőtte, a harmadik hazavitte, a negyedik megfőzte, ez az iciripiciri meg... meg elfelejtette. Legalábbis nálam így szólt a mondóka, ami a spárgasípok tetejét illeti a múltkori leves főzésekor. Azaz inkább megevésekor. Az valahogy a tálkában maradt, nem került a leves tetejére. Így kezdeni kellett vele valamit, hát másnap a mennybe menetelhetett egy kis vajon pirított rizs élén, a grillesnél vett fél csirkével az oldalán.

  • 1/2 grillcsirke
  • 6-8 spárga csúcsa
  • 1 pohár rizs
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 db leveskocka
  • só, bors

Anatómiából nem vagyok nagyon büfé, így megengedem magamnak azt a luxust, hogy mindig siránkozom, amikor elhozok egy fél csirkét a grillestől: miért csak egy combja és egy szárnya van, és minek van ekkora melle. De tényleg. Az olyan száraz hús. Lehet, legközelebb bepróbálkozom, és elcserélem a mellét egy combra...

Most jelent meg a grungery.hu-n egy Chris Cornell koncertbeszámoló, amit ajánlott elolvasni, megint rengeteg háttérinfót rejt az írás, szóval a cikket olvasva döbbentem rá, hogy alig szerepel a blogon CC zene, így a mai posztomhoz nem volt kérdés, mit hozok, az egyik kedvenc Soundgarden számomat.

A Chris Cornell életműből a válogatáskazimra biztos, hogy rámágnesezném a fenti Burden In My Hand Soungarden számon kívűl a Black Hole Sun-t (nyilván) meg a Pretty Nose-t. Az Audioslave projektből a megasláger Like A Stone-on és Cochise-on kívül még a Revelations jöhetne, arra mindig ugrálni van kedvem, ki tudja miért? ;)  Na meg persze a Doesn’t Remind Me, majd kifelejtettem. Hunger Strike és Say Hello 2 Heaven jöhet a Temple of The Dog-tól. A Bonus Track meg legyen a szóló karriernek köszönhető - na meg a James Bondnak - You Know My Name.

Úgy látom lesz miből szemezgetni a következő bejegyzésekhez is...

Mivel már a csirke kész van, így minden az időzítésen múlik, nincs sok idő totyogni. A piacon eleve az utolsó tétel a grillcsirke, minden más már a fülemen is lógó szatyrok egyikében van. Szerencsére elég profi a csomagolása, így nem hűl túl gyorsan, és van esély a köretet elkészíteni, így ni:

Kis lábosban vajat olvasztok, kb. két evőkanálnyit. Ebbe szórom a rizst, és kicsit megpirítom. Így vajban édeskésebb lesz az íze, mintha olajban tenném ugyanezt, és ez most jól illik a spárgához. Felöntöm kétszer annyi, lobogó, forró vízzel, alaposan elkeverem, beledobom a leveskockát és egy kevés sót is. Ezután fedő alatt kb. 5 percet forralom, majd lekapcsolom alatta a gázt, és további 10-15 percet pihentetem. Így egy gőzölgő, pergő, tökéletesre főtt rizst kapok.

Közben jöhetnek a spárga csúcsok. Ha a hűtőből veszem elő, akkor könnyű, hagyom felmelegedni szobahőmérsékleten, majd a gőzölgő rizshalomra helyezem, így kellően felmelegszik. Ha most kezdek nekik, az se sokkal bonyolultabb, a meghámozott és letördelt csúcsokat egy kis serpenyő vajon körbepirítom, jól megsózom, kevés, frissen őrölt borssal ízesítem. Majd ezek után teszem a rizskupac tetejére.

A fél csirke mehet a nagy tányér egyik felére, a másikra meg köret, ami viszi a prímet. És az sem baj, ha van otthon egy doboz gyöngyöző sör, meg chilis só, mert így lesz kerek az ebéd.

És így ki lehet bírni... vacsoráig. ;)

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

Szólj hozzá

spárga rizs vaj