2016. ápr 26.

padlizsán, fokhagyma, krém

írta: (R)ichie
padlizsán, fokhagyma, krém

img_20160423_1835342.jpg.jpg

Lehet, szabadkoznom kellene, hogy elkötelezett húsevőként miért szeretem annyira a padlizsánt, hogy ugyan nincs itt a hazai szezonja (júliustól-októberig), mégis rendszeresen posztolom a recepteteket vele. De nem fogok.

Bírom az ízét, és az állagát is. Füstös, már-már égett-közeli állapotában meg egyenesen imádom.

  • 2 db közepes padlizsán
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsíros tejföl
  • 1 friss chili
  • kevés petrezselyem
  • só, bors

A padlizsánokat egy tepsibe teszem, és mint egyszexis sorozatgyilkos, megszurkálom a testüket. Elég sokszor. De azért nem túl mélyen. Csak hogy a sütőben való sütés közben a testükben fejlődő gázok el tudjanak távozni, és ne robbanjanakfel, komoly tetthelyet produkálva a sütőm belteréből…

Marylin Manson amerikai shock-rock banda, na meg persze rock-énekes is, aki rendszeres agymenése egyikén kitalálta, hogy szexszimbólumtól és bűnözőtől kölcsönzi művésznevét. Így lett Marylin Monroe és Charles Manson [7+] névleges gyereke. Csak hogy nyomatékot adjanak a zenekarnak – és mindenkit bosszantsanak, a feltűnési viszketegségről nem is beszélve – a többi tag is ilyen elmebeteg logikával talált ki magának művésznevet: Zsa Zsa Speck (Gábor Zsa Zsa & Richard Speck [8]) vagy Olivia Newton-Bundy (Olivia Newton-John & Theodore Robert Bundy [30+]).

A nyilvánvalóan bosszantásdiból felvett nevek és a sokkoló megjelenésen felül – gondolom köszönik szépen a felhajtást a rengeteg tiltakozást szervezőnek az ingyen megjelenéseket, olyan őrült hírességeknek is pl. mint Szikora Róbert popikon – igen sikeresek zenéjükkel, már 13 albumon vannak túl. Trent Reznor (Nine Inch Nails) karolta fel őket a kezdetekkor, nekem az ő hatása még mindig benne van a számaikban. Ami persze nem baj, szeretem ezt a fajta kaotikus, zörejes hangzást.

Az igen jól sikerült feldolgozásaikon kívül (Personal Jesus, Sweet Dreams, Tainted Love) érdemes a válogatáskazira feltenni: Rock Is Dead (ráadásul Matrix filmzene), Coma White, The Fight Song, Deep Six.

A 220 fokos, grill és hőlégkeverés funkciókat is felvonultató sütőmbe dugom a pucolatlan fokhagymákkal együtt. Azok is finom füstösre sülnek és majd jól ízesítik a krémet, tovább mélyítik a füstös vonalat.

20-25 perc múlva kiveszem a fokhagymákat, különben kőkemény, fekete darabokká szenesednének. (higgyétek el, tudom miről beszélek� )

Nagyjából 50 perc múlva, amikor már szenes a padlizsánok héja, valamint határozott sült-padlizsán illat tartózkodik a konyhában egy jó ideje – kicsi odaégett felhanggal -, na akkor kiveszem a tepsit.

A padlizsánokat hosszában kettévágom, egy villával kikaparom a puhára sült húsukat (na ugye, ezt is húsnak hívják), a fokhagyma gerezdeket kinyomom a héjukból, egyenesen a tálkába, majd egykevés tejföllel lazítva krémes állagúra keverem-passzírozom.

A határozottabb íz-élmény kedvéért friss chilit aprítok kevés petrezselyem társaságában, és azt is hozzákeverem a sózott, borsozott masszához. Türelmet gyakorlok, és a kóstolás-jóváhagyás után legalább két órát hűtőben hagyom, érjenek össze az ízek.

Olívaolajjal bedörzsölt, sokmagos pirítóssal addig lehet enni, míg van.

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20160423_100003.jpgimg_20160423_1835192.jpg.jpg

Szólj hozzá