2016. ápr 15.

mascarpone, tejszín, pohár

írta: (R)ichie
mascarpone, tejszín, pohár

img_20160402_1515532.jpg.jpg

Már régóta kerülgetem én ezeket a pohárkrém desszerteket. Most vettem egy nagy levegőt és belevágtam, megcsinálom magam. Hát, ez amilyen látványos, olyan egyszerű. Akár csak a magunk örömére, akár az egy óra múlva jövünk vendégsereg elkápráztatására, érdemes nekifogni.

Ha meg ráadásul gyerekek is sertepertélnek körülöttünk, akkor őket is be lehet fogni a melóba. Csak maradjon a habból elég a poharakba kanalazás közben...

  • 500 g mascarpone
  • 400 g habtejszín
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • 1 csomag zabkeksz
  • 1 csomag bogyós gyümölcs - most épp' áfonya
  • barna cukor

Elsőre jam-szósz készül el: a gyümölcs-doboz tartalmát két részre osztom, a szebb darabokat félreteszem díszíteni, a többséget meg egy kis lábosba terelem ugyanannyi barna cukor és víz társaságában. A cukros keveréket felforralom, a gyümölcsöket villával összenyomkodom, és közben kevergetem a szószt. Amikor már dzsem-állaga van, hagyom kihűlni.

Jön a hab, amihez felverem a tejszínt, kemény habbá a vanília kivonattal, majd kanalanként óvatosan beleforgatom a krémsajtot. A puhaságok után jöjjön egy kis durvulás: a kekszeket összetöröm. A poharak aljára kisebb darabok kerülnek, a tetejükre meg morzsa.

A poharakat megtöltöm rétegesen: alulra darabos keksz jön, arra hab, utána szósz, megint hab és a tetejére kevés szósz pötyögtetve, finom morzsa, majd a meghagyott áfonyaszemek.

Hűtőben legalább fél órát hagyom összeállni az egészet, aztán eheti, aki éri!

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

Szólj hozzá

tejszín mascarpone zabkeksz