2016. feb 02.

kávé, cukor, kardamom

írta: (R)ichie
kávé, cukor, kardamom

img_20160114_1025152.jpg.jpg

Már vagy egy évtizede történt, hogy megszerette az arab kávét. Egy esős nyári napon beszélték rá barátai egy török kikötőben, ahol a kocsmában várták, hogy jobb idő legyen és tudják folytatni a vitorlázást. A szél viharossá vált, és erősebben esett az eső is, de ő az első kortynál beleszeretett a selymes, édes és sűrű folyadékba.

Évekkel később egy kávélánc kínálatában meglátta azt a beduin kávét, amit kardamommal készítenek forró homokban főzve - legalábbis a kávéfüzet szerint. Azóta, ha betér egy ilyen kávézóba, csak a riportok és a történetek miatt veszi a kezébe a kávélapot. Mielőtt leülne, kér a pultnál egy beduin kávét. Miközben a füzetet olvasgatva elmereng, hogy a kávéház főnöke merre járhatott és mennyi érdekes embert, ételt és italt ismerhetett meg, leülepszik a finom porrá őrölt kávé a réz edény aljára, így lassan, nyugodtan kiöntheti az aromás, sűrűn folyó feketét a díszes üvegpoharába.

Nemrégen új divat kerítette hatalmába: Aeropress kávékat készít otthon, kísérletezik a kávé mennyiségével és fajtájával. És most eszébe jut, mi lenne, ha elkészítené a kedvenc arab kávéját, úgyis ehhez hasonlít a leginkább ez az új stílusú kávé.

Persze van otthon kardamom, öt szemet felnyit, és zöldes, puha burokban lévő sötétbarna apró golyócskákat gránitmozsarába szórja. Kanalaz hozzá egy kávéskanál aranyszín barnacukrot, csak hogy könnyebben menjen az őrlés, meg különben is, az arabok édesen isszák a kávét, és pár dörgöléssel felnyitja a magok illóolaj készletét. Ettől kezdve a konyha kardamom illatban úszik.

Ezt még a frissen őrölt kávé illata sem tudja elnyomni, pedig vagy két percig tekeri a 16 gramm frissen pörkölt brazil kávészemeket a kézi őrlőjében. Közben felforrt és visszahűlt a víz is, így az Aeropressbe tölti a kávét, a mozsárból a kardamomot, és felönti 50 ml vízzel. Keveri 10 másodpercet, megint önt bele a vízből 100 ml-t.

Henrik Freischlader szól maximum közeli hangerőn.

De most léggitározás helyett megint keveri vagy 10 másodpercet, azután felönti a maradék vízzel, rácsavarja a szűrőt  és átpasszírozza rajta a fűszeres, fekete lét.

Csukott szemmel belekortyol a kanapén az italba, mosolyog és tovább issza. A kávé lassan elfogy, a gitárszóló még tart, ahogy az a jellegzetes aroma is a szájában. Most egy darabig nem is iszik mást, nehogy kimossa ezt meleg ízt, ezt a jó érzést... Inkább gyorsan ráérősen, a kanapén elnyúlva megírja, hogy is készíti a kedvenc kávéját.

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

 

Szólj hozzá

kávé kardamom Henrik Freischlader AeroPress