2015. okt 29.

sütőtök, cukkini, mozzarella

írta: (R)ichie
sütőtök, cukkini, mozzarella

IMG_20151020_185609Itt van a sütőtök szezon, és én az elmúlt négy-öt évben vagyok hajlandó megenni ezt a zöldséget. (Állítólag kétévesen szívesen nyammogtam rajta, de erre nem emlékszem, úgyhogy nem hiszem... A mai napig kiráz a hideg a félbevágott, sütőben sült sütőtöktől.) Szóval, amire emlékszem, az az, hogy akár köretnek, egy vastag, szaftos sült hús mellé, nagy kockákban, tepsiben megsütve, akár krémlevesnek, pirított tökmaggal és egy kiskanálnyi tejföllel szívesen eszem. Na meg így, ahogy most látjátok, leveles tésztára rakva lilahagyma, cukkini és mozzarella társaságában.

  • 10-15 cm hosszú kanadai sütőtök-darab
  • 10-15 cm hosszú cukkini-darab
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 csomag mozzarella
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 marék rukkola
  • 1 kiskanál szárított kakukkfű
  • só, olívaolaj

A sütőt bekapcsolom 180 fokra, a sütőtököt és a cukkinit meghámozom, egyforma, centis darabokra kockázom a hagymával együtt. Két külön tálba teszem őket: az egyikbe megy a sütőtök, kevés olívaolajjal, sóval és kakukkfűvel. A másikba teszem a cukkinit és a hagymát, olívaolajjal és sóval. Alaposan megforgatom őket, és hagyom két-három percig "pácolódni". Közben felteszem a vastag aljú serpenyőmet, de abba nem teszek olajat, az van a zöldségeken. Így kevésbé fog füstölni, megúszom a negyedórás szellőztetést...

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=hFCsmfDxCFs[/embed]

Először a sütőtök-kockákat pakolom a serpenyőbe, max. két percig sűrű kevergetés után beledobom a többi zöldséget is, átforgatom őket, és lehúzom a tűzről. A leveles tésztát kitekerem egy megfelelő nagyságú edénybe: éppen akkorába, hogy a széleket még vissza tudom hajtani, így kialakítva egy kisebb padkát a zöldségkockáknak.

Az elősütött zöldségeket rádobálom az előkészített tészta-ágyra, a maradék helyekre beletépkedem a mozzarellát, és bedugom az egészet az előmelegített sütőbe. Kb. 15-20 perc és ki is vehetem, amikor a tésztaszélek már kezdenek megbarnulni...

Ha éppen egy Halloween-partyra készítettem volna, akkor kétfalatnyi darabokra vágtam volna, így meg, hogy vacsora volt, hatba szeltem az egészet.

[gallery type="rectangular" size="medium" ids="1118,1117,1116,1115,1114,1113,1112,1111,1110,1109,1108"]

Szólj hozzá

sütőtök cukkini mozzarella rukkola Nomad