2015. sze 22.

kuszkusz és mellé egy kis csirke

írta: (R)ichie
kuszkusz és mellé egy kis csirke

wpid-img_20150913_1225372.jpg.jpegÉn alapból húsos vagyok. És most nem a testfelépítésemről beszélek elsősorban... Szeretek húst enni, és a kuszkusz már egy ideje érdekel. Nem készítem sokszor, de valahogy mindig az lesz a főszereplő, és nem a hús, amihez köretként csatlakozik...

  • 250 gr kuszkusz
  • 400 gr csirkemell filé
  • 1 szál újhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél kápia paprika
  • fél fej lilahagyma
  • 2 ek marokkói fűszerkeverék
  • só, bors, vaj

4 dl vizet felforralok, és a kuszkusszal és a fűszerkeverékkel elkeverem, majd lefedve hagyom 5-6 percet. Addigra a vizet teljesen felszívja a tészta, egy villával alaposan felkeverem, és visszafedem a tálat. Ezennel a kuszkusz készen van.

Az előbb tésztát írtam kuszkusz helyett. Nem véletlenül. A kuszkusz berber eredetű étel, jelentése kb. jól megsodort. Ugyanis hagyományosan kézzel sodorják kevés vízzel és lisztel, keménybúzadarából - tehát egyfajta tészta. A különböző nagyságú szemeket eltérő luknagyságú szitákkal válogatják szét, majd a napon szárítják. A kisebbeket főként édességekhez, a nagyobbakat kuszkuszsalátához (tabulé) használják fel. Amit mi, itt Európában a leggyakrabban vásárlunk, azt gyárakban készítik és még elő is gőzölik nekünk, így nagyon hamar elkészíthetjük.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=_rGUBBEk1LY[/embed]

Ozone Mama, az egyik legkedvencebb magyar zenekarom nemrég stúdióba vonult, új albumot felvenni. Ha az értesüléseim megfelelőek (azok, nyugi), már a keverés folyik, nagyon várom, hogy kijöjjön az új korong...

Persze ez így túl egyszerű lenne, főleg nálam, így zöldségekkel dobom fel a köretet - így körözi le a köret lesz sokkal érdekesebb maga a kísérője az unalmas csirkemellnél. Apróra, fél centis darabokra vágom a paprikát, sárgarépát,új- és lilahagymát, valamint szinte pépesre a fokhagymát. Kevés olajon épphogy megforgatom a zöldségeket, a végén odarakom a fokhagymát is, összekavarom és rögtön a kuszkuszba pakolom. Egy villával újra elkeverem az egészet, és a sóval, borssal ízesített, kevés vajon kérgesre, de nem szárazra sütött csirkemell mellé pakolom. A retro dizájn miatt egy kis tégelybe tömködöm tálalás előtt és abból borítom a tányérra.

[gallery type="square" ids="869,867,866"]

Szólj hozzá

csirke hagyma paprika fokhagyma kuszkusz Ozone Mama