2015. máj 10.

hamburger

írta: (R)ichie
hamburger

wpid-dsc_79982.jpg.jpegSzaftos, vastag hús, friss, omlós zsemle, házi, édeskés ketchup. Meg egy kevés lilaság: hagymából és káposztából. Ennyi kell egy jó kis esti éjszakai hamburgerezéshez. Meg persze barátok, akik vigyorogva megeszik a frissen elkészült húspogácsákat, és közben teleszájjal, egymásra licitálva mesélik az éppen eszükbe jutó történeteket... Ahogy telik az idő, az étvágy csökken, a lendület fogy: van, aki az első után már a másodiknak neki se kezd, van, aki a dupla után még egy kisebb zsömléset bevállal. És van olyan is, aki a felét meghagyja reggelire - de mire felkel, valaki más megeszi előle!

Illene ide talán az azért vannak a jóbarátok örökbecsű, de inkább szóljon valami rock:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=OfNmc9dvhUw[/embed]

  • 1,7 kg darált marhahús
  • 30 dkg füstölt, kevésbé húsos szalonna
  • 2 fej lilahagyma
  • fél fej lilakáposzta
  • 1 ek frissen őrült bors
  • házi ketchup
  • 8 db óriás buci

Az egyik legfontosabb lépés, hogy a húst kiveszem a hűtőből, hadd melegedjen szobahőmérsékletűre. Közben a szalonnát apró, tényleg apró kockákra vágom. Először két-három milliméteres szeletekre, majd a szeleteket ugyanúgy három milliméteres csíkokra, azokat meg keresztbe vágva kockára aprítom. Az apró kockákat egy nagy tálba borítom a darálthússal együtt, amit megszórok a frissen őrölt borssal és egy evőkanálnyi sóval, majd alaposan összemasszírozom az egészet. Ez legalább tíz perc, mire tényleg egyenletesen eloszlik a szalonna a húsban a fűszerekkel együtt.

Épphogy' vizes kézzel húsgombócokat formázok, majd szétlapítom őket, úgy, hogy a közepükben legyen egy enyhe mélyedés - így fognak a legjobban megsülni - mind a tízen. Hát igen, nem totojázok kis húsokkal, egy-egy pogácsa itt húsz dekás...

Hagyom összeérni, addig a lilakáposztával foglalkozom: torzsát kivágom, aztán fél centis csíkokra szeletelem, alaposan besózom, és félretolom.

Egy nagy serpenyőt - a legnagyobbat - felhevítek, abba rakom a húspogácsákat, amiket hirtelen megsütök, oldalanként két-három perc alatt, attól függően, mennyire átsülten szeretik a barátok. Én a kevésbé átsültet javaslom, akkor marad igazán szaftos a hús, és érződik az igazi íze. Szerintem.

wpid-dsc_79952.jpg.jpegKözben a többiek meghámozzák és felszeletelik a hagymát és kettévágják a bucikat. Amikor kész van egy adag húspogácsa, akkor mindenki elkezdheti a kreatívkodást: alulra egy kis tejföl, vagy éppen mustár, utána (legalább) egy hús, arra rá egy marék hagyma, esetleg paradicsomkarika, aztán jöhet még egy marék lilakáposzta, a tetejét meg biztos, hogy meg kell kenni házi ketchuppel. Már csak két nagy kéz kell, hogy mindezt összefogjuk és a szánkhoz emeljük.

most visszamennék ezzel a múltkori hamburgereshez megmutatni, hogy Öcsém, ez az igazi kétkezes hamburger!

Szólj hozzá

hagyma marhahús szalonna lilakáposzta ketchup Monster Truck