2015. feb 11.

rizs és hús - rizseshús

írta: (R)ichie
rizs és hús - rizseshús

wpid-dsc_6379.jpgRizs és hús - hadarva, egybe olvasva: rizseshús. Egyik kedvenc ételem gyerekkoromból (az igazság az, sok van onnan, akkor még anyukám főzött ránk). Persze én máshogy csinálom, mert egyrészt olyan úgysem lesz, másrészt meg majd én megmutatom, höhh.

  • 0,5 kg sertéslapocka
  • 0,4 kg rizs
  • 2 ek (mangalica) zsír
  • 2 fej vörös hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 ek vörös curry paszta
  • 1 db marhahúsleveskocka
  • só, bors.
Kevés izgalom, sok keverés következik: a lábasban megolvasztom a zsírt, ráborítom a kockára vágott húst, és öt perc alatt alaposan átszínezem - pirítom, pörkölöm, sózom, borsozom. Beledobom a felaprított hagymát, két-három percig kevergetve párolom, hozzádobom az apróra vágott fokhagymát és a curry pasztát. Egy perc kevergetés után lehúzom a tűzről, beleszórom a paprikát, amit addig keverek, míg minden (a láboson belül) mélyvörös nem lesz. Ekkor visszahúzom a tűzre, és rögtön felöntöm a mostanra felforrt vízből 2-3 decivel. Ekkor jöhet bele a rizs, majd annyi forrásban lévő víz, hogy kétszeresen ellepje - végeredményként egy szaftos, már-már rizottós ételt akarok. (Majdnem riz(s)ottó lett a poszt címe, de inkább nem.) Ilyenkor jöhet bele a húsleveskocka.

A rizsnek - és persze a húsnak is - kell 20-25 perc, hogy elkészüljön közepes láng felett / fedő alatt - néhány keverő mozdulat közreműködésével.

Pont van idő a klasszik kísérő, az uborkasaláta elkészítéséhez. Előszőr is egy egész kígyóuborkát vékonyan szeleteljünk fel. Ehhez a művelethez legjobban valami Scooter szám illene, de egy vérbeli gasztrock blogon ilyet nem találtok, helyette tessék erre headbangelve aprítani:

[youtube=http://youtu.be/eBIa0o36pPo]

Ujjakra vigyázni! Egy tálba 4 evőkanál cukrot teszek, másfél kanál ecet-eszenciával és 4 dl langyos vízzel felöntöm. Még egy csipet só, és alaposan felkavarom, kóstolom, utána ízesítek, kóstolom, ízesítek, kóstolom, ízesítek, sosemleszvége bass ... Egyszercsak vége lesz: sikerül hasonló ízeket elérni, mint amire emlékszem gyerekkoromból, na akkor megállok, jó lesz úgy: uborka szeletek zutty a tálba, ebédig hadd érlelődjetek.

Ez a kaja akkor jó, ha már a rizsszemek megduzzadtak és megpuhultak, a hús is puha, és a szaft a lábosban az étel tetejéig áll. Nyugi, kb. 10 perc pihentetés alatt a rizs magába szívja a szaft felét, a sok ízzel együtt (úgyhogy itt az utolsó alkalom a sózásra) és a rizseshús eléri a kívánt állagot.

A pihentetés alatt elkészül a teríték is, és közben olyan illatok vannak a levegőben, nem kell senkinek szólni, hogy jöjjön enni!

Szólj hozzá

disznó hús rizs lapocka Motorhead